Около 30% от децата играят тайно хазарт

Около 30% от участват тайно в харатни игри. Други близо 23% признават, че залагат онлайн, а 84% твърдят, че родителите им не знаят какво точно правят докато сърфират в интернет. Това показва изследване на неправителствената организация „Алтруист“. То е проведено в рамките на проект за превенция и лечение на хазартната зависимост и социално отговорна реклама.

Проблемът с детската зависимост от хазарта е много тежък, тъй като се оказва, че той е следствие от подражание на примера, който родителите и дори бабите и дядовците дават на децата, заявява председателят на организацията Албена Кръстева
От 194 анкетирани сред близо 300 души, излежаващи различни присъди във Варненския затвор, 85 са заявили, че страдат от зависимост към хазарта.   Според служителите в затвора около половината от нарушенията на реда там са извършвани именно в следствие на хазартна зависимост.
По думите на Кръстева нарушенията на правилата в местата за излежаване на наказания, извършени в следствие на зависимост от хазарта, заемат второ място след тези, свързани с употреба на наркотици. Според нея това е проблем, който придобива епидемичен характер. „Всички смятат, че „хазарт“ са само игрите на рулетка и „Блек Джек“. Никой не слага в това число лотарийните билети, които вече могат да се купят дори и в кварталните бакалии“, коментира Кръстева.
Изследването на „Алтруст“ показва също, че дори хора на възраст над 65г. не смятат за хазарт Спортния тотализатор и различните лотарии.  Това е твърде сериозно като се има предвид, че за формирането на подобно мнение огромна роля играе и телевизионната реклама, казва Кръстева. Според българското законодателство хазартните игри не бива да бъдат представяни като източник на средства за решаване на битови и социални проблеми. Най-беглия мониторинг на рекламата, която тече по телевизията обаче, показва, че се прави точно обратното.
В България хазартът не е престъпление, но много от престъпленията се извършват с цел набавяне на средства за участие в хазартни игри, подчертава Кръстева.

RNS