Окръжният прокурор на Добрич – Пламен Николов, бодро крачи към втори мандат върху трупове и отвличания.

Наземният пилот няма време за журналисти, които изискват от него и подчинените му изпълнение на служебните ангажименти в законовите рамки с уговорката, че е отпуск. Вчера същият цъфна пред камерата на Бтв, за да разкаже типичните прокурорски лакърдии за починалия пилот на двуместния самолет.

Личната ни история с лицемерието на Пламен Николов

започна преди месец. Тогава стана ясно, че главният прокурор – Сотир Цацаров, отнема разследване, водено в Добричката окръжна прокуратура и го праща в Шумен. По него свидетел е сина на зам.-окръжната прокурорка Виолета Великова – лична номинация на Николов. Спрял се на нея по думите му – защото е най-малкото професионално зло сред подчинените му.

В разговора Николов използва крайно нелицеприятна и обидна квалификация за Великова, която към момента се въздържаме да цитираме.

Вместо цялата прокуратура да откаже случая с шефския син,

досъдебното производство отлежава повече от 5 месеца под ръководството на подсъдимата Румяна Желева и се работи от разследващ полицай в Първо РУ, напук на закона!

В разговор със собственика на RNS Пламен Николов изленчи, че по принцип няма представа какво се случва в ръководената от него прокуратура и най-често е в ролята на „съпруг“, който последен разбира какво прави жена му.

Кредитирайки му доверие, на представителя на държавното обвинение беше предложено „да го информираме“ какво става в прокуратурата му, за да е наясно какви ги забъркват подчинените му. Пламен Николов сърдечно благодари и дори пожела да бъде осъществен личен контакт „на по биричка“ със собственика на сайта.

Преди десетина дни се оказа, че

думите на наземния пилот са просто вятър в ефира.

При опит да бъде уведомен, че според неофициални източници подчинените му подменят части от документацията по разследването срещу прокурорския син, Пламен Николов не вдигна телефоните си. Остана безмълвен и след СМС-а, който изпратихме. Въпреки, че вече беше наясно с казуса, окръжният прокурор чрез близката си – секретарка, определи дата 13 септември за среща с журналиста. До тогава бил отпуск и нямал „часове за срещи с граждани“, подреждайки явно журналистите в тази графа.

Така стана ясно, че хич не му пука за евентуални престъпления,

извършвани от прокурори и служители, които ръководи. Силно затвърди съмненията, че носещите се из службата му слухове, че нищо не става без неговата воля, са верни. И точно заради участието си в не съвсем законни акции, той избягва контактите с определени журналисти.

Вчера обаче, Пламен Николов лъсна синя тениска с якичка пред камерата на Бтв. Цветно разказа какво точно се е случило при трагичния инцидент с 52-годишният варненски бизнесмен, загинал при падането на самолета му. Какви чудеса се очаква да извършат прокурори, следователи и кой ли още не по случая. Нищо, че до 13 септември нямал часове за граждани-журналисти.

Преди седмици Пламен Николов безобразно,

в разрез с всякакви законови норми,

отиде в болницата, за да брои синините на отвлечената Виктория.

След това патетично направи преразказ по картинка на пресконференцията след случайното откриване на Виктория. Каза и, че никой не го бил уведомил нито за изчезването на тийнейджърката, нито за обявяването й за издирване. Така всички разбрахме, че окръжният прокурор иска втори мандат и няма да се свени, нищо, че претупва определени случаи, да се изкара герой в един момент.

Специално за Пламен Николов ще припомним, че по инструкции на МВР в случай на престъпление, извършено от служител или магистрат, своевременно той се довежда до знанието на окръжния прокурор и дежурния по МВР. При обявяване на лице за общонационално издирване, МВР задължително уведомява окръжният прокурор.

В тези два последни известни ни случаи

или Пламен Николов лъже, или освен прокурорите му, и в МВР не го броят за слива!

До тук е ясно, че Пламен Николов е безмълвен за нарушенията на подчинените си, не желае да коментира каквото и да било, няма сериозни операции под ръководството на Окръжна прокуратура по което и да е направление на борба с престъпността, няма и сричка за корупционни практики в добричката изпълнителна власт. В същото време Пламен Николов трябва да „си заработи“ втория мандат с показване по телевизора.

В тази патова за него ситуация, вероятно ще трябва да се моли за по-често случайно разкрити престъпления и нещастни инциденти, върху които да трупа медийно присъствие!

RNS