Окръжният прокурор на Добрич – Пламен Николов, си е осигурил втори заместник и така е елиминирал една от причините да заеме шефското място преди четири години, научи ексклузивно RNS. 

През 2014 г. Пламен Николов участва в конкурс за заемане длъжността административен ръководител на Окръжна прокуратура – Добрич. Освен близките си контакти с тогавашния вожд в региона, вече известен като Живко – суджука, Николов изтъква обстоятелство, което се превръща във важна причина да спечели конкурса.

Той „пледира“: „Едната от идеите, убеден съм в това, че не е необходимо да има в ОП-Добрич двама заместници. Достатъчен е един, убеден съм в това. Правим график за отпуските и толкова. Винаги има човек, който да е ръководител на тази прокуратура, който да изпълнява административните функции. Двама заместници- категоричен съм, че са излишни. Един е достатъчен.“

В края на миналата година Пламен Николов прави поименно предложение до ВСС една от прокурорските бройки да се трансформира в зам.-окръжен прокурор. Така на мястото застава Виолета Великова. Тя преминава от следствието, през районна прокуратура до окръжна прокуратура.

Съпругът на същата – Тодор Великов, е бивш неуспял бизнесмен, който от няколко години дава юридически консултации в адвокатска кантора срещу съда. Твърди се, че покрай провала в бизнеса е задлъжнял.

Източници от Добрич са категорични, че няма промяна в обстоятелствата, които да налагат втори заместник на окръжния прокурор. На този етап не се знае по какви критерии именно Великова е спечелила „голямото доверие“ на Николов, за да бъде избрана именно тя за негов заместник, както и какво се очаква да прави, за да го поддържа.

В Добрич се говори, че не е рядкост съпрузите на прокурорите, които разследват икономически престъпления, да имат аналогични проблеми. Това пък правело уязвими и понякога зависими представителите на държавното обвинение.