„По сигнал на граждани е извършен обиск в дома на родителите на задържания, където е открито малко количество наркотични вещества. По-късно разследващите проверяват и неговия собствен дом в центъра на Добрич, където случайно откриват момичето в безпомощно състояние.“

Това е част от съобщението, направено от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова по казуса с 18-годишното момиче, което беше открито случайно в дома на свой познат две седмици, след като е обявена за общодържавно издирване.

Днес на напоителна пресконференция в Окръжна прокуратура – Добрич, председателят й – Пламен Николов, напоително разяснил, че лично е уведомил Румяна Арнаудова за случилото се в Добрич.

Сега да видим какво пише в бюлетина на ОД МВР – Добрич, пак по същия казус:

отвлечена, добрич

Казано накратко: При проверка на М. Д. у него са установени наркотици. Това наложило проверка и в дома му, където са намерени още наркотици и пособия за продаването им.

Това е, което от вчера по обед знаят и коментират всички добричлии и мнозина в цялата страна, потресени от трагедията с тинейджърката. Случаят резонно, придобива огромна популярност.

Изведнъж тази сутрин говорителят на главния прокурор прави горното изявление, което фактологично се разминава с написаното в полицейския бюлетин.

Възможностите са две – или Румяна Арнаудова е била подведена от окръжния прокурор да съобщава някаква интерпретация на случилото се, или пресаташето на ОД МВР – Добрич, е написало неистина, укривайки в нея и открити наркотици на втори адрес.

След като умишлено или поради незнание Николов прави за смях Арнаудова, днес той самият дава напоителна пресконференция.

На нея шефът на държавното обвинение в Добрич, подпомогнат от началника на Първо полицейско управление в града, развива трети сюжет.

Според него полицията и главно той самият са свършили неимоверна работа, героичен труд, в резултат на което са намерили тийнейджърката. Всичко било предварително замислено, професионално подготвено и перфектно изпълнено. Да, знаели къде е тя, но не намерили повод да питат рецидивиста за нея. За това, съвсем неслучайно той бил проверен. След като у него намерили наркотици, проверили и дома му, където намерили момичето.

Към този момент остава пълна мистерия защо полиция, ВКП и ОП-Добрич, имат различно възприятие по един и същи казус.

Фактическата истина, на базата на писмени документи е следната: На 2 юли майката на тийнейджърката заявява в полицията, че детето й не се е прибрало. Казва и къде, с трите имена на домакина, адреса и телефона му. Тъй като тя е пълнолетна, следва време, в което се изчаква да се прибере. След това се обявява за местно и накрая за общодържавно издирване. Няма данни нито един от „издирващите“ да е направил опит за проверка при лицето, при което е посочено, че е девойката. Оправданието, че „нямали повод да проверят рецидивиста“ дали знае къде е момичето, е толкова нелепо, че не търпи коментар.

Специално за многоуважавания окръжен прокурор Пламен Николов:

Единственият ангажимент на държавното обвинение е да повдига и поддържа обвинения. Да разследва деяния и установява извършителите им. Да ги квалифицира според НК. Да коментира в какви срокове бе могло да приключи разследването. Кога ще бъде внесено в съда и какво наказание се предвижда за съответното престъпление.

Специално за многоуважавания окръжен прокурор Пламен Николов припомняме, че МВР работи по инструкции, които са вътрешни и са класифицирана информация. Даже такива „величия“ като него нямат право да се запознават с тях. Хубаво е това да бъде сведено до знанието на нисшестоящите от него прокурори.

По каква работа окръжният прокурор е ходил в болница при момичето, което бере душа, е изключително подозрително. Обяснението, че й е броил раните, за да знае коя от какво е, също ще оставим без коментар.

В този смисъл препоръчваме на многоуважавания окръжен прокурор Пламен Николов:

  • ако иска да разбира от оперативно-издирвателни мероприятия – да стане полицай, в момента като прокурор НЕ ПРИТЕЖАВА НУЖНАТА КОМПЕТЕНТНОСТ
  • ако иска да е компетентен в класифицирането на наранявания – да стане лекар, в момента като прокурор НЕ ПРИТЕЖАВА НУЖНАТА КОМПЕТЕНТНОСТ

ДНЕС НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НЕ Е СТАНАЛО ЯСНО КАКВО ТОЧНО ПЛАМЕН НИКОЛОВ В КАЧЕСТВОТО СИ НА ПРОКУРОР И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА В ДОБРИЧ Е СВЪРШИЛ ПО РАЗКРИВАНЕТО НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО И УСТАНОВЯВАНЕ НА ИЗВЪРШИТЕЛЯ, ЧИЯТО ЖЕРТВА Е 18-ГОДИШНАТА ДЕВОЙКА!

Иначе в разтягането на лакърдии видимо го бива и така ще е, докато не се намери някой да му потърси сметка какви ги върши като професионалист! 

А, докато на прокурори им е много яко да разказват на толкова ранен етап повече от напоително някой казус, осъдителните присъди все така ще са кът или обидно ниски!

RNS