Нови правила за преминаване на външната граница на Европейския съюз, предизвикаха опашки на няколко български гранични пункта. Правилата са в сила от днес и включват систематична проверка на всички пътници, преминаващи външна граница на ЕС, независимо дали са граждани на някоя от страните членки или не.

От днес всеки, който преминава външна граница на ЕС, ще бъде подлаган на систематична проверка от граничните власти. Това гласи нова наредба на Европейския съюз, която влиза в сила от днес. Промените бяха приети от Европейския съвет преди месец, на 7 март, като отговор на терористичните атаки в Париж от ноември, при които загинаха 129 души, припомня Дарик.

От еврокомисията съобщиха, че промените се налагат, тъй като експертизите са доказали, че всички терористи са преминали външната граница на ЕС в един или друг етап от движението им.

По досега действащите правила за охрана на външните граници на Европейския съюз, на физическа проверка подлежаха само граждани, които нямаха паспорт от никоя от страните членки на съюза. От днес обаче на подобна проверка ще подлежат всички преминаващи външната граница, дори и да са граждани на ЕС.

Според Европейската комисия новите мерки ще позволят по-лесното проследяване на потенциални терористи. От днес всички пътници ще предоставят на граничните власти лична и пътна документация, а данните им ще бъдат вкарвани в няколко бази. Сред тях, тези на Шенген, Интерпол и Международната информационна база за изгубени, откраднати или невалидни документи.

Засилените проверки са задължителни само за контролно-пропускателните пунктове по външните граници на ЕС. На пунктовете между страни членки систематичните проверки ще бъдат по преценка на местните власти.

Възможно е новите мерки да доведат до засилен трафик и опашки по границата, предупреждават от Европейската комисия и МВР. В днешния ден такива опашки се оформиха на граничните пунктове Калотина и Кулата. Засега остава неясно какви мерки ще бъдат взети, за да се избегне струпването на колони по границата.