Варненският окръжен съд отхвърли искането на защитата на 16-годишния Кристиян Тодоров, за промяна на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека.

Съставът отхвърли като не решаващ факта, че задържането на обвиняемия повече от 3 месеца ще му попречи да завърши учебната година. Отказа и предложението на адвоката на десетокласника да бъде поставен под възпитателен надзор или от родителите, или от администрацията на възпитателно заведение, или от Детска педагогическа стая. Мотивите за това бяха: Кристиян има и други прояви – 6 криминални регистрации – за квалифицирана телесна повреда, палеж, унищожаване и увреждане на имущество, за държане на наркотични вещества. Разследването по последното обвинение е към края си и предстои внасянето му в съда.

Припомняме, че според обвинението 2 часа след полунощ на 28.01.2018г. десетокласникът участвал в спор, който прераснал във физическа разправа между няколко души. Охраната на пълния с над 400 души нощен клуб се принудила да изведе младежите навън. Така се стигнало до спречкване с 36 годишния охранител Армен А., който според обвинението бил намушкан с нож между 10 и 15 пъти в крака и гърдите, като един от прорезите бил в областта на сърцето. Бързата намеса на лекарите спасила живота на Армен.

От проведените разпити до момента в досъдебното производство, свидетелите посочват като пряк извършител пълнолетния Галин М., който в момента се издирва. Обвинението към 17-годишния ученик е, че той държал гарда, докато Галин нанасял ударите с нож.

Според прокуратурата, макар и непълнолетен, Кристиян е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Престъплението, в което е обвинен младежа е тежко по смисъла на закона. Предвиденото наказание е същото като за довършеното престъпление, като се взема предвид степента на осъществяване на намерението и причините, поради които престъплението е останало недовършено.

Наказателният кодекс предвижда „лишаване от свобода“  за срок от 15 до 20г.,  доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Поради непълнолетието си, Кристиян може да бъде наказан с „лишаване от свобода“ от 2 до 10 години.

Уточняваме, че най-тежката мярка за процесуална принуда  се определя за непълнолетни в изключителни случаи.

СНИМКА БГНЕС