Евентуалната оставка на министъра на околната среда и водите – Нено Димов, би осуетила или поне забавила плановете да й премахне статута „защитена местност“ на залива „Болата“, които от години имат различни фактори в държавата. Екипът на електронното издание RNS не успя през последната седмица да се свърже с кмета на Каварна – Елена Балтаджиева, за да потвърди или отрече евентуален свой ангажимент към помагачите си в предизборната кампания, срещу бизнеса върху единствения български залив, подреден сред десетте най-красиви в света.

Припомняме, че вчера лично главният прокурор Иван Гешев ръководи операция по досъдебно производство за водната криза в Перник.

Следователи от Следствения отдел на Специализирана прокуратура, съвместно с органите на ДАНС, КПКОНПИ и МВР извършват действия по разследването-претърсвания и изземвания в Областна администрация – Перник, ВиК – Перник и Министерство на околната среда и водите. Събират се доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водоснабдяването в  Перник.

Във връзка с разследването от снощи със заповед за задържане по ЗМВР –  до 24 часа, е Нено Димов.  По-рано през деня за разпити бяха задържани председателката на „Жени ГЕРБ“ и бивш областен управител на Перник – Ирена Соколова, както и вече отстраненият заради безводието в миньорския град шеф на ВиК – Иван Витанов.

ЕКСКЛУЗИВНО! Нено Димов задържан, обискират кабинета му!

Според главния прокурор Гешев акцията на спецслужбите в Перник е за това, че не са предприети необходимите действия за предотвратяване пресушаването на язовир „Студена“.

Главният уточни: „Проверява се дали има източване на язовира в Перник. Проверява се и ремонтът на язовирната стена. В момента няма данни за престъпления. Но това също е обект на досъдебното производство. Това е битовизъм, но видях как са нещата в прокуратурата. Нещата са трагични, предполагам такова е положението в целия град. Ние се занимаваме с аспекта на този въпрос касаещ наказателната отговорност. Не се занимаваме с други отговорност като морална, политическа“.

По план трябва да бъдат разпитани 30 лица за 24 часа, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред медиите в Перник.

Оставката на Нено Димов ще бъде обсъдена на коалиционен съвет, беше цитиран от столични медии премиерът Бойко Борисов.

болата

Ако Нено Димов бъде отстранен, това ще анулира или поне забави реализирането на бизнес намеренията спрямо залива „Болата“, категорични са източници на електронното издание RNS.

Според неофициална информация частни интереси, подкрепени с депутатски сили, имат намерения да отнемат статута на „защитена местност“, какъвто в момента има „Болата“. Когато това се случи, в района може да се развива частен бизнес.

По закон единствено кметът на общината, на чиято територия е въпросната „защитена местност“, може да поиска от МОСВ промяната на статута.

елена балтаджиева

В случая Елена Балтаджиева би трябвало да поиска от МОСВ, чрез официално предложение, да се започне нова процедура по реда на Закона за защитените територии. Така самия плаж, който представлява поземлен имот, ще бъде изключен от границите на „защитената местност“, респективно от „защитените територии“.

Това е първата възможна стъпка от схемата.

Именно за нея е нужен кметът.

Предшественичката на Балтаджиева – скандалната Нина Ставрева, вече извървя част от пътя, като успя да извади от резервата „Калиакра“ залива „Болата“.

След като кметът изпълни необходимото, следва законодателна промяна. Именно тук е ролята на депутатите, сред които и сочените, че имат пряк интерес – неколцина от ВМРО.

Те ще трябва да променят Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Поправката ще изглежда незначителна – промяна само на една алинея – 9 от чл. 7. Същата в момента стопира отдаването на търг с конкурс през Министерството на туризма на плаж „Болата“.

елена балтаджиева

Интересът към темата от страна на поне трима депутати от ВМРО лъсна по време на кметската предизборна кампания в края на м.г. В Каварна през цялото време беше народен представител от ВМРО, дирижиран от съпартиец. Трети системно престояваше в кабинета на началника на местното полицейско управление. На фона на случващото се е малко трудно да повярваме, че само идеологическо-партийна е мотивацията на въпросните, коментират източниците ни.

Това не е първият случай на частни апетити към „Болата“. Достъпът до плажа за хората вече беше ограничаван по времето на Нина Ставрева.

Запознати с процеса обаче, твърдят, че в момента намерението да се „приватизира“ залива от частници, е по-близък от всеки минал път.

Кметът Елена Балтаджиева, като лице на общината, може да поиска с предложение както за обявяване, така и за промени в защитените територии от Нено Димов.

В доста свои изказвания до момента тя обяснява, че иска „Болата“ да стане плаж и да се отдава на търг. Напънът на кметицата-войводка е повече от странен, защото парите от въпросната концесия или наем ще отиват в държавата, а не в хазната на Община Каварна.

Ако всичко това се случи, ще стане ясно, че е Елена Балтаджиева довършва започнатото от предшественичката си Нина Ставрева „приватизиране“ на държавна територия.

елена балтаджиева, нено димов

Привържениците на тезата коментират, че знаково първата официална среща след встъпване в длъжност на Елена Балтаджиева, е именно с Нено Димов – предложен за министър от ВМРО, в кабинета му в МОСВ.

Въпросната беше оповестена на страницата на Община Каварна със снимка и едно изречение текст: „… двамата обсъдиха предстоящите дейности в общината и наболели въпроси, и проблеми.“

елена балтаджиева, нено димов

Опитите на екипа на електронното издание RNS да осъществят контакт с Елена Балтаджиева през последната седмица, за да потвърди или отрече слуховете, че е поела ангажимент към помагачите си в предизборната кампания да им съдейства в „приватизирането“ на залива за лични бизнес нужди, останаха без успех.

Продължаваме да очакваме дали кметицата на ВМРО все пак ще реши, че има какво да сподели с избирателите си и гражданите на Община Каварна по темата и по какво тя – като кмет от ВМРО се различава от практиките на „най-успешния кмет на БСП“ Нина Ставрева.