Варненският бизнесмен Димитър Бежанов, за когото по-рано днес писаме, че е получил условна присъда за теглене на кредит с фалшиви документи е част от кръга на Манджукови, установи проверка на RNS.

Една от фирмите на Бежанов – „Алмус Инвест“ ЕООД, на която той е собственик от 2013 г., е доставяла месо за „Месокомбинат Варна“ АД. Предприятието пък е собственост на майката и сестрата на Борислав Манджуков. Бизнесменът бе застрелян пред дома си преди 3 г., а килърите и поръчителите все още не са установени.

Заради неусвоена част от въпросното месо, комбинатът беше затворен през миналото лято от БАБХ, а самата стока иззета и унищожена като негодна заради изтеклия срок на годност. Предприятието и до днес не работи.

До 2015 г. „Алмус Инвест“ ЕООД е на адреса на Антон Константинов Оризаров – зет на Манджуков. Справка в интернет все още го сочи като лице за връзка и търговски представител на „Алмус Инвест“ ЕООД.

Преди часове Варненският окръжен съд произнесе присъда от 8 месеца лишаване от свобода, с отложено изтърпяване в 3-годишен изпитателен срок на Бежанов за теглене на кредит с фалшиви документи през друга негова фирма. Той е представил пред банката нестинско удостоверение за липса на задължение към НАП, което е позволило да рефинансира усвоен вече овърдрафт с нови 15  443 лева.

Припомняме, че в момента тече друго разследване по сигнал за същата схема с участници Моника Манджукова, майка й Евгения и зетя Антон Константинов Оризаров. Твърди се, че майката и дъщерята получават овърдрафт в размер на 200 000 лв. с помощта на неистинско удостоверение за липса на задължения към НАП. Информацията бе тиражирана от „168часа“. Зетят, който е търговският представител на „Алмус Инвест“ ЕООД, е пълномощник на двете кредитополучателки като физически и юридически лица.

Очаква се до дни разследването да приключи и да докаже използвано ли е неистинско удостоверение за липса на задължения със същия номер, с който е издаден оригинала от НАП. Запознати твърдят, че в оригиналния документ на една от фирмите на Манджукови задълженията се простират на 5 страници.

RNS