Осъдиха земеделка, завишавала обработваемите площи

Осъдителна присъда и глоба от 2000 лева получи от Апелативния съд във Варна земеделска производителка, завишавала обработваемите площи в документи. След протест на Окръжната прокуратура в Шумен въззивната инстанция я призна за виновна. Наложеното й наказание е лишаване от свобода за 1 година, отложено с 3 години изпитателен срок.

Управителката на ЕТ „Велино“ Петина Андреева била предадена на съд за получаване на финансово подпомагане като земеделски производител от фондове на Европейския съюз чрез подаване на неверни сведения за обработваната от фирмата й земеделска земя. В кампанията за получаване на средства за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания през 2013 г. 37-годишната подсъдима декларирала няколко парцела в шуменското село Велино. Площта им обаче била завишена с цел получаването на по-големи субсидии.

Извършената автоматизирана кръстосана проверка установила площи, декларирани от повече от един земеделски стопанин. Други пък не отговаряли на критериите за подпомагане. Общият им размер е почти 50 хектара. Бизнес дамата била предадена на съд, но състав на Шуменския окръжен съд я оправдал.

Последвал протестът на държавното обвинение. Присъдата на Апелативния съд във Варна, с който Андреева е призната за виновна, подлежи на касационна проверка пред Върховния касационен съд, уточниха от пресслужбата на съда.