Кметът на Каварна Нина Ставрева да предостави отговори на въпросите, зададени й от журналист на в.“168часа“, разпореди Върховния административен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че преди 2 г. журналистът Калинка Пенчева зададе въпроси към кмета Ставрева за разходването на общински средства под формата на консултантски услуги при неясни правила и на външни хора, дублиращи служители на общината.

Да не забравяме, че Нина Ставрева спечели кандидат-кметската надпревара на последните местни избори с мотото: „За открито управление и отношение към хората! За почтеност и справедливост!“.

Видимо, използвала мисълта само до победата, същата отказа да отговори на журналистическите въпроси. След мълчаливия й отказ, същата беше осъдена от Добрички административен съд да предостави исканата от журналиста информация. Заради нея общината плати разходите, глобите и адвокатските хонорари – с парите на данъкоплатците в морското градче.

След като Ставрева отново не изпълни съдебното решение, срещу нея бе заведено второ дело в Административния съд. Резонно решението на втория състав беше аналогично на първото. Вместо да го изпълни, корифеят на юридическата мисъл Ставрева, обжалва решението пред Върховния административен съд.

На 15.03.2018 г. е на страницата на ВАС е публикувано РЕШЕНИЕ №3330 на Пето отделение, в което се потвърждава решението на Добричкия окръжен съд. С последното е разпоредено на Нина Ставрева да даде отговор на 6 от 7-е зададени въпроси, тъй като те пряко касаят обществения интерес в разходването на общинските средства. Съдът отхвърля само 7-мия въпрос, който е: „Каква е личната Ви оценка за ползата от наетите външни консултанти?“, тъй като този въпрос е свързан с личната преценка на Ставрева, от която в случая обществото не се интересува.

решение, СТАВРЕВА

От парите на общината ще трябва да се плати за гяволъка на кметицата и по това дело – такси, разноски и адвокатски хонорари. Все пари, които каварненци внасят в бюджета на общината, а Ставрева ги използва, за да си плаща мълчанието.

След окончателното решение на ВАС на ход е „прозрачната“ Ставрева. Тя би могла да изпълни решението на ВАС или отново да крие явно неудобната истина, скрита в сключените от нея консултантски договори.

ставрева, янков

Припомняме, че Ставрева е „пилотният проект“ на Красимир Янков – депутат от БСП, за когото от вчера е ясно, че с пари на столетницата си плаща охраната на частния апартамент от 2012 г. до момента. Твърди се, че с негово добро в Каварна е пребивавало трето лице, което да напътства прощъпулника на Ставрева в управлението на общината и харченето на парите. Самата Ставрева, избрана от БСП през годините на кметуване направи каквото можа в полза на интересите на свързани с ГЕРБ-суджуци, за собственото си благо и нищо значимо за съгражданите си.

Близки до ГЕРБ, които вчера стартираха инициатива: „Колко лошо управляват кметовете на БСП“ с друго протеже на Янков – Филчо Филев от Провадия, са категорични, че Ставрева има всички шансове да бъде втория показателен пример в кампанията.

RNS