Неизвестни буквално разкостват коли на кмета на Добрич и на близките му, научи ексклузивно RNS. След като неизвестен задигна регистрационните табели от мерцедеса на Йордан Йорданов, без номера са останали и двата джипа на фирмата на родителите му. 

Възможно е престъпленията да са знакови, защото има странно съвпадение и в датите на извършването им – 20 април и 20 юни.

От добричката полиция не потвърдиха, но и не отрекоха за инцидентите.

Според неофициална информация на 20 юни сутринта е получено съобщение, че регистрационните номера на два джипа мерцедес са откраднати. Колите са фирмени. Номерата им – изпълнени със седмици. Едната е била приживе на бащата на кмета. Другата използвала майка му.

Извършен е оглед. Образувано е досъдебно производство.

На 20 април кметът Йордан Йорданов е заявил, че са откраднати номерата от личния му автомобил. Същият е с 4 седмици. Няма информация дали при извършения оглед от криминолозите на ОД МВР-Добрич, и полицейско куче, са открити следи от крадеца.

След случката от 20 април се породи слух, че кметът е бил засечен в нетрезво състояние зад волана и номерата са били свалени от полицаи. По-късно „грешката им била поправена“ със заявяването на откраднати номера.

Общината

Кметът е отпуск. Не съм запозната с нови случаи за крадени номера от коли, освен този на 20 април, коментира пресаташето на Йорданов – Галина Миткова. Така не стана ясно какво е мнението на Йорданов за поредната атака. Миткова опроверга слуховете за свалените през април т.г. номера. Тя беше категорични, че до миналата година кметът е имал само фишове за превишена скорост и нито един акт за друго нарушение на ЗДвП, включително и шофиране с алкохол в кръвта.

Законът

В случай на откраднати номера на моторно превозно средство, фактът се заявява в съответното полицейско поделение. Регистрационните табели се обявяват за издирване по Шенгенската информационна система. След това на автомобила се издават нови номера. За услугата се плаща държавна такса от 35 лв. за лека кола. В случая с добричкия кмет, където седмиците са преобладаващите цифри, таксата е различна. Към таксата за нови рег.табели трябва да се добавят по още 1000 лв. за всеки номер, ако иска те отново да са само седмици или каквито и да е еднакви 4 цифри.

Не е изключено повторяемостта с кражбите на номерата от коли на кмета и на близки до него да е целенасочена атака. Дали тя е на лична или обществена основа, предстои да научим след установяването и задържането на извършителя. Към момента е ясно, че кметът ще се лиши от седмиците в номерата си – мутренско-първенюшки навик, ако не плаща по 1000 лв. всеки път за нови, колкото струват „златните номера“ на КАТ.

 

СНИМКА Бележник
RNS