Президентите на Русия и Турция обсъдиха въпросите за либерализирането на визовия режим по време на двудневната визита на Владимир Путин в южната ни съседка по покана на Реджеп Ердоган. 

Според Владимир Путин потокът туристи от Русия до Турция се развива много динамично.

„По този повод обсъждаме въпросите за либерализирането на визовия режим, като договаряме документите, които могат да бъдат използвани за безвизово пътуване. Чух съответните предложения на ръководителите на съответните отдели „, каза руският държавен глава.

Припомняме, че на 13 март т.г. по време на пресконференция министърът на културата и туризма Нуман Къртулмуш съобщи, че преговори за безвизово влизане на руснаци в Турция се водят на най-високо ниво. Според прогнозите за това лято в страната се очакват над 6 млн. руски туристи.

Амбициозните планове за увеличение на туристическия поток бяха потвърдени и от президента Ердоган по време на срещата с Путин преди дни.

Според наблюдатели ще бъде по-лесно да се стигне до очакваните прогнози, ако руските граждани имат право да преминават границата с вътрешни паспорти още този сезон.

Забележително е, че през първото тримесечие на 2018 г. 81,7 хил. Руски туристи са посетили Турция, което е с 55% повече в сравнение със същия период на миналата година. Тези данни  бяха публикувани в турската преса вчера.

tourdom.ru
СНИМКА 
dailysabah.com
превод RNS