Папа Франциск: Журналистиката, базирана на слухове и лъжи, е форма на тероризъм

ASSISI, ITALY - SEPTEMBER 20 : Pope Francis delivers a speech during a prayer for peace inside the Basilica of St. Francis, in Assisi, Italy on September 20, 2016. (Photo by Riccardo De Luca/Anadolu Agency/Getty Images)

Журналистика, която се основава на слухове и лъжи, е форма на тероризъм и медиите, които създават стереотипи на цяло население или разпалват страха от мигрантите, действат разрушително.

Това заяви папа Франциск по време на реч пред италианската журналистическа гилдия, цитиран от в. „Гардиън“.

По думите му в епохата на постоянното новинарско отразяване е още по-важно журналистите да търсят и представят истината. Разпространяването на слухове е пример за „тероризъм или за това как можете да убиете човек с езика си“, каза още той.

„Това важи с още по-голяма сила за журналистите, тъй като техният глас може да достигне до всички и това представлява едно много силно оръжие“, допълни понтифът. В Италия много вестници са силно политизирани и често се използват, за да дискредитират хората с различни политически възгледи, като често съобщават непотвърдени слухове за техния личен живот, пише „Гардиън“.

През 2009 г. няколко медии, собственост на тогавашния премиер Силвио Берлускони, бяха обект на критики от италианската журналистическа гилдия заради поредица от материали, в която поставят под съмнение качествата на магистрат, отсъдил срещу компания собственост на семейството на Берлускони.

Папата, който често се изказва в защита на бежанците и мигрантите, заяви още, че журналистиката не трябва да се използва като „оръжие за унищожаването на човек или дори на цял народ“.

„Нито трябва да разпалва страха в лицето на събития като принудителната миграция заради война или глад“, допълни той.

Източник: БГНЕС