Вълнението ни е голямо, тъй като в днешния ден имаме възможността да видим този свят божи дом в неговия обновен вид, благодарение на доброплодните отношения между нашите страни и нашите църкви. Това каза негово светейшество Българският патриарх Неофит по време на освещаването на обновения храм „Свети Стефан“ в Истанбул.

Особено благодарим на република Турция, която в лицето на община Истанбул подкрепи сложните реставрационни дейности и направи възможно този храм да заблести по нов начин, укрепен и величествен, в който могат да се стичат за поклонение многобройни посетители, каза още патриарх Неофит.

Своят принос имаше и българската държава, на която изразяваме благодарност, в лицето на нашия премиер г-н Бойко Борисов. Благодарим и на н. св. патриарх Вартоломей за съдействието, което оказва за опазването на българските светини под неговата юрисдикция.

Прекланяме се пред труда на реставраторите и всички, които са допринесли за възобновяването на този свят храм. Всички те са в мислите ни и молитвите ни, защото това е свято дело за прославянето на Божието име сред човеците. Нека всемилостивият Бог бди над всички нас.

Честит и благословен празник! За много и благословени години, каза патриарх Неофит, цитиран от news.bnt.bg.

СНИМКА  МС, пресцентър