Патриотите отново настояха за отпадане на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления. Това е процедура, при която обвиненият прави самопризнания, не се разпитват свидетели и държавата прави икономи от съдебни разходи. Заради това присъдата се намалява с до една трета от предвидената по закон. Законодателните промени ще бъдат оформени до седмица.

Подсъдимите за тежки престъпления като убийство, тежки телесни повреди или в пияно състояние да нямат право на съкратено съдебно следствие, предложи ВМРО още през 2015 г.

Според сегашните разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс, всеки обвиняем има право да признае вината си, делото му да премине по съкратеното съдебно следствие, а присъдата му автоматично се редуцира с 1/3, обясни зам.-председателят на партията и народен представител Искрен Веселинов.

От ВМРО продължават да са категорични, че смисъла на една присъда е да е справедлива, а след това да се търси съдебната икономия.

Те припомниха случая с студентката Вероника, която бе убита във Велико Търново от рецидивист.

Влизат в затвора и вместо доживотни присъди получават 13-15г. лишаване от свобода. След 7 г. са на свобода и отново убиват!, аргументират се войводите.

rns