Последно бях в Брюксел през февруари т.г. Бях и в Европейския парламент. Да, очевидно съм знаел къде е Брюксел и преди да ходя там. Завършил съм английската езикова гимназия в София. Елитно училище. Преподавател по география ми беше директорката Нели Петрова, изключителен професионалист. Винаги съм имал отличен по география.

Това сподели пред rns избраният за депутат в Европейския парламент – Петър Витанов. Той е и новият председател на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

p

Припомняме, че по-рано днес шефът на пловдивската структура на столетницата – Георги Гергов, коментира пред журналисти в типичния си провинциален стил: „Петър Витанов – водач на евродепутатите от БСП в Европейския парламент…Това е смешно и парадоксално, защото този човек не знае къде е Страсбург и Бюрксел и ще води групата в безтегловност. Не виждам как Петър Витанов може да докладва за решенията и становищата на социалистите в Европарламента.“

Според Гергов единствено Сергей Станишев би могъл да изпълнява тази функция.

Решение Петър Витанов да е председател на Делегацията на българските социалисти в ЕП е било взето с тайно гласуване от самите евродепутати от БСП. „Нека уважаваме демократичния им избор“, коментира Корнелия Нинова.

Изборът е показателен. С него се елиминират „запазените“ лидерски позиции на Сергей Станишев.

От къде произтича правото на Гергов прави нелепи оценки и да продължава да сее раздор в БСП? 

бойко и гергов

Опитите ни да открием данни за образованието и квалифицираността на Георги Гергов, останаха безуспешни. За него се знае, че е роден във врачанско село, че там завършил средно образование, че от работник в ТКЗС се издигнал до негов шеф, а след избухването на демокрацията става собственик на крупен капитал, оценяван на десетки милиони лева.

Освен елитната английска гимназия в София, Петър Витанов е завършил две магистратури – едната по международни отношение, втората по международни финанси.

С непремерените оценки на Гергов за Витанов, не свършват издънките му днес.

Бизнесменът не само дошъл с охрана, но и вкарал гарда си на заседанието на Националния съвет на БСП. С право същият е отстранен от залата.

Основните разочаровани от съдбата на Станишев в последните седмици бяха премиерът Бойко Борисов, ГЕРБ и финансово ангажирания с тях Георги Гергов. Защото: „Станишев е единственият от БСП подготвен за Европа“.

Припомняме, че в листата с номинирани за евродепутати от Изпълнителното бюро на БСП първоначално липсваше Сергей Станишев.

В крайна сметка Станишев беше добавен и избран за евродепутат. Според партийци обаче, присъствието му в червената листа е отблъснало избиратели и е отнело 1 или 2 мандата на БСП, тъй като мнозина са против политиките на шефа на ПЕС.

Официално през последните месеци Гергов получи в противоречие със закона кредит от 32 млн. евро от Българска банка за развитие, а малко след това държавата даде още 43 млн. лв. срещу които Варна придоби ненужната „дупка“ в центъра на морската столица. Мнозина, сред които и политици „дарът“ е опит чрез Гергов ГЕРБ да влияят на БСП.

 

По-рано днес Гергов призна, че именно със Сергей Станишев са изгубили 12 поредни избори. Това му знание не му попречи да поиска оставката на Корнелия Нинова след евровота заради „зугубата“. Реално обаче, на тези избори за Европейски парламент БСП има депутат повече от в предходния ЕП и равен брой депутати с ГЕРБ.

rns