„Всеки протест, доколкото е законен и демократичен, трябва да бъде проведен. Трябва да кажем край на партизирането, за да покажем най-доброто от себе си. В същото време от Бай Ганьо до днес ние българите като че ли искаме да покажем на Европа и света най-лошото от себе си. Много ми се иска това да не е така“. 

Това коментира по повод деветте протеста днес – в деня на официалното откриване на европредседателството на България Президентът Росен Плевнелиев.

„Банско трябва да има втора кабинка, както това се прави в Австрия и в Швейцария и дава възможност на тези отдалечени райони да се развиват“, категоричен е  Плевнелиев. Според него днешните протести за и против изграждането на втори лифт в Банско са абсолютно безсмислено противопоставяне.

Бившият държавен глава припомни, че демокрацията се базира на правила, които важат еднакво за всички.

„Нашата демокрация се е развила и върви напред, но не със скоростта, с която искахме“, тълкува президента и допълни, че е време българите да си дадат сметка, че тази скорост зависи от тях – „зависи от всеки един от нас да не плаща подкуп, аз да не казва после, че държавата ни е корумпирана.

Ние, за съжаление, и днес показваме, че все още не сме се разделили с робската психика, че някой друг ще ни реши проблемите.“, коментира Плевнелиев.

RNS