Президентът Росен Плевнелиев, който приключи мандата си с исторически рекордно нисък рейтинг с продължаващ до днес спад, не спира да прави опити да е част от новините чрез задочен спор с Президента Румен Радев.

Днес темата бе корупцията в България, за която Плевнелиев призна публично, в студиото на Нова телевизия, че е навсякъде около нас, но е против Радев да го казва.

Ето приказките на Плевнелиев:

„Държавният глава на България денонощно говори колко корумпирана е България. Денонощно, в всяко негово изказване. Аз съм получавал обаждания от стотици делегации, външни представители, които ме питат защо да инвестират в България, след като държаният глава денонощно говори колко е корумпирана.“

„Корупцията е навсякъде около нас. Тя е в държавния и в частния сектор.“

„Самата позиция на Радев за анексирането на Крим застрашава чуждестранните инвестиции (които изобщо ги нямало заради Радев – бел. ред.). Държавният глава открито подкрепи погазването на международния правово ред. От тук следва, че българският държавен глава, който обикновено говори за върховенството на правото, всъщност върши точно обратното. Той подкрепя нарушаването на правото.“

Росен Плевнелиев не спира да е „адвокат“ на правителството, въпреки миналите си държавнически ангажименти и уверенията, че е еднакъв към всички. Днес той проплака:

„Едно изречение силно ме разтревожи.

Това е изречението, в което Радев казва: „Специално за завода на „Фолксваген“ аз поканих президента на Германия в България“. Тук, разбира се, това само по себе си, твърдение на държавния глава е доста манипулативно и контрапродуктивно.

Манипулативно е това изказване, поради факта, че държавният глава, поне във всички нас остава усещането, че едва ли не той има решаващата роля – специално заради него и специално заради заводът на „Фолксваген“ Щайнмайер е дошъл в България. Фактите са съвсем други и обществото трябва да ги знае. Около година се водят тези преговори.

Екипите са около 100 човека, лично министър-председателят на България е провел десетки срещи и телефонни разговори със световни лидери – от Меркел до министър-председателите на половината немски провинции. Вицепремиерът на България по икономическите въпроси Дончев следи ежедневно процеса, вицепремиер по външна политика, може би една от най-позитивни роли в тия преговори – министъра на финансите на България, министър на икономиката… екипи на местно ниво, кметове…

Тези хора от една година работят, за да може тази стратегическа инвестиция да се случи„, продължи Плевнелиев, като призова Радев да признае работата на всички, които са работили за реализирането на проекта.