Главният разследващ полицай в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОД МВР-Добрич, Иван Георгиев е „покрил“ възможни престъпления в разследване за ремонта на читалището в Добрич. Направил го е с помощта на окръжния прокурор Пламен Николов. 

Това е сигналът, който rns получи вчера.

В него се твърди още, че Иван Георгиев, който е близък до един от „суджуците“ – Веселин Колев – настоящ обвиняем, е бил назначен за шеф благодарение на лоялността си към кръжеца на „сервитьорите“, а не със задължителния по ЗМвР – конкурс.

Вътре пише още: „Интересен е факта и близките отношения на главния разследващ полицай при Сектор „ПИП“ при ОД МВР-Добрич, Иван Георгиев и бившия вече окръжен прокурор Пламен Николов.

И двамата са почитатели на хороводното изкуство изтъкнати танцьори и всеизвестно ценители на нежния пол!

Много ще е интересно, ако компетентните органи проявят интерес към разследването на случая с представляващото обществен интерес дело с „Читалището“ в град Добрич!Какви са стойностите на първоначалните съдебно счетоводни и оценъчни експертизи и какви са в последващо назначените такива силно намалени.

На какво ли навежда това и кои интереси обслужва тандема главен разследващ полицай в ОД МВР ДОБРИЧ и бивш вече окръжен прокурор и настоящ кандидат за повторен мандат!“

Във връзка с получената информация и след уверението на Иван Георгиев, че би отговорил лично, не по телефона на въпросите ни, както и заради правилата в МВР, изпратихме запитване до пресцентъра на ОД МВР-Добрич.

Очакваме отговори от МВР дали главният разследващ полицай в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОД МВР-Добрич, Иван Георгиев е назначен с връзки и без конкурс, превишавал ли е служебните си правомощия същият като изземва от подчинени и разпределя на полицейски управления проверки и досъдебни производства – кой и кога му е делегирал неприсъщите за служебното му ниво права.

Отговор на въпросите би изяснил обективната истина по повдигнатите теми.

За Иван Георгиев се твърди, че е превишавал служебните си правомощия, като се е срещал нерегламентирано с бившия директор на добричката дирекция на МВР – Веселин Колев. По настоящем – обвиняем за различни видове престъпления. Част от общуването ставало в канцеларията на Георгиев. Имало случаи, в които тандемът обикалял из съседни помещения и си позволявал да изисква информация по разследвания срещу различни граждани и фирми.

Твърди се, че Веско Колев влизал през портала на ОД МВР-Добрич, без да бъде записван, без задължителния пропуск, посрещнат от Иван Георгиев.

СКАНДАЛНО! Ровят ли в полицейски разследвания шеф в МВР и „суджука“?

Ако това отговаря на истината, то в случая става въпрос за грубо дисциплинарно нарушение и престъпления, свързани с изтичането на информация, до която достъп би трябвало да има само наблюдаващия конкретното разследване прокурор. Няма данни и за какво би могло да служи на обвиняемия Веселин Колен така получената служебна информация, ако отговаря на истината.

Пипомняме, че през октомври 2017 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на Веселин Колев. Това стана, след като специализираното звено „Антикорупция“ събра доказателства, че Колев е заплашвал с убийство един от ключовите свидетели срещу ексдепутата Живко Мартинов, че е принудил двама автоконтрольори от Добрич да не санкционират водач за пътно нарушение, както и че е принуждавал вещи лица да дават неверни заключения по делото за смърт на пътя.

Вторият цитиран в писмото до rns е вече бившият окръжен прокурор Пламен Николов. Само за няколко месеца той и подчинените му извършиха серия от действия, с които предизвикаха комплексна проверка на Пламен Николов като прокурор и като административен ръководител на Окръжна прокуратура. Началото положи безобразното прикриване на сина на личната фаворитка на Пламен Николов – заместничката му Виолета Великова, задържан с наркотици. Съвсем „случайно“ разследването трябваше да се води от подсъдимата прокурорка Румяна Желева. Повече от „случайно“ по него не се случваше нищо с месеци, докато не се намеси главният прокурор. Крайният резултат към днешна дата е присъда за синчето на зам.-окръжния прокурор.

В резултат на всичко това Пламен Николов бе отстранен от изпълнение на служебните задължения на административен ръководител на Окръжна прокуратура Добрич до провеждането на конкурс за шеф, в който той отново се кандидатира.