Хаха! Един от най-върлите социалисти, бил дори съветник от БСП в Столичния общински съвет  Данаил Кирилов, с апломб обяви днес, че ГЕРБ предлагат за член на ВСС Мирослав Джеров, защото бил син на „репресирания“ от комунистическия режим зам.-председател на НС проф. Александър Джеров.

Кирилов демонстрира висш слугинаж и се похвали, че това е негова еднолична номинация, а от ГЕРБ единодушно я подкрепили. И…най-важното. Зад кандидатурата на Джеров младши стояли и организациите на репресираните. Нямат значение дали той има  качествата да заеме поста. Не е важно дали е добър юрист и  има моралните устои за това. Важното е, че е син на уж репресиран.

Всъщност май репресията на баща му е мит, раздухван от десните. Защото, ако това е така, Александър Джеров едва ли би завършил право в Софийския държавен университет и би работил като адвокат. Той беше председател на Законодателната комисия в Седмото Велико народно събрание (1990-91) и зам.- шеф на 38 парламент.  Проф. Джеров е доктор по международно частно право и професор по вещно право. Той се ползва с уважението на всички политически формации у нас и често е цитиран и от ляво, и от дясно.

Всъщност по-интересен е политическият път, извървян от т.н. „правно острие“ на ГЕРБ, което водещи юристи коментират като доста тъпо,  Данаил Кирилов. Неговото верую е, че  „интересът клати феса“ и като всеки политически хамелеон той сменя партиите на принципа „аз съм таз, която е на власт“. Кирилов влиза в БСП през 2007 година, няколко месеца след кризата в правителството на Жан Виденов с убедеността, че социалистите са сериозни хора с идеали и вяра.  По-късно, като убеден  социалист, той става шеф на кабинета на вицепремиера Костадин Паскалев при управлението на Симеон Сакскобургготски.

Между 2003 и 2009 г. Кирилов е общински съветник в Столичичния общински съветник от БСП.  Предусещайки далаверата да си член на ГЕРБ, и предвкусвай облагите, които всички бивши членове на БКП и БСП получават, предавайки партията си и влизайки във формацията на Борисов, Кирилов става част от ГЕРБ. “Заявявам подкрепа за ГЕРБ, тъй като в лицето на Бойко Борисов видях борбен политик и предприетите от него действия за разобличаване на икономическите интереси са сериозна стъпка срещу установения модел. Убеден съм в конструктивните усилия на партия ГЕРБ”, кълне се тогава в новите си господари Кирилов.

И…благодарностите за  врътката не закъсняват. Той е назначен за областен управител на София е от август 2009 до май 2013 г. В 43-то и 44-то Народно събрание е депутат от ГЕРБ и председател на комисията по правни въпроси. Кирилов често е обект на подигравки от страна на негови колеги, че е „гола вода“ в областта на правото. Винаги, когато говори пред журналисти и от парламентарната трибуна той е зачервен, задъхан, говори с усилие и е супер притеснен. Дали пък съвестта му не проговаря в подобни моменти, а!?

Но…какво от това…Всеизвестен факт, че ГЕРБ винаги се отблагодаряват на верните политическите хамелеони, независимо от липсата на професионални и личностни качества…И няма значение, че всичко е за сметка на избирателите и за бъдещото на страната ни. Важното е политическата далавера да върви успешно…

RNS