Ахмед Мехм. от с. Гагово, община Попово, осъден на първа инстанция за изнасилване, блудство и за убийството на 74 годишна жена, както и за блудствени действия с непълнолентно момиче, обжалва днес пред Варненския апелативен съд 8-годишна присъда на Окръжен съд – Търговище.

RNS вече разказа цялата история на 15-годишен, пребил до смърт старица, докато я изнасилва и насилил дете-инвалид.

В края на февруари тази година първата съдебна инстанция призна вината на непълнолетния Ахмед затова, че на 18 април 2015 год., на пътя между с.Гагово и град Опака, обл. Търговище, чрез употреба на сила изнасилил 74 годишна жена, с тежка деменция. Издевателството било брутално и съпроводено с причиняване на три средни телесни повреди на пострадалата – счупена гръдната кост, натрошени ребра, контузия на белия дроб. След изнасилването последвали блудствени действия. Ден по-късно, заради тежките поражения върху организма, възрастната жена починала. Съдът в Търговище е признал вината на Ахмед и за убийството й, извършено по особено мъчителен за жертвата начин.

Първата съдебна инстанция е осъдила подсъдимия и за друго блудство, извършено 7 месеца по-късно в с.Гагово спрямо момиче, ненавършило 14 години, което е с 95% инвалидност. И това блудство било с употреба на сила. За всяко едно от престъпните деяния непълнолетният е получил различни по размер присъди, но на основание чл.23 НК, съдът му е присъдил да изтърпи най-голямото от присъдените наказания – 8 години лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно в поправителен дом.

Родителите на непълнолетния подсъдим са осъдени да заплатят на роднина на починалата жена обещетение в размер на 30 000 лева. Общият размер на присъдените разноски по делото и таксата върху уважения граждански иск възлиза на 8060 лв.
Защитата на непълнолетния младеж твърди пред въззивния съд, че обвиненията не били доказани по несъмнен начин и се основавали единствено на самопризнанията на Ахмед. За разлика от тях, прокуратурата настоява присъдата на първата съдебна инстанция да бъде потвърдена като законосъобразна, справедлива и съобразена с непълнолетната възраст на подсъдимия.

Варнеският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок, уточняват от пресслужбата на Апелативен съд Варна.

RNS