Заплатата на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи става 950 лева. Това бе обявено сензационно по време на вчерашното заседание на МС. Как практически това ще се реализира и защо докторите ще получават по-ниски заплати, остава в мистиката на ГЕРБ-управлението.
За увеличението на заплатите на протестиращите медицински сестри ще бъдат отпуснати допълнително 50 млн. лв. Не е ясно как на практика целевата субсидия ще достигне до адресатите си, тъй като болниците у нас са търговски дружества и трудовите възнаграждения се определят от ръководните органи, а не от правителството.

Дори и да бъде намерен механизъм за заплати от по 950 лв. на медицинските сестри, това ще доведе до нова колизия. В страната има много здравни заведения, в които лекарите работят за далеч по-ниски месечни трудови възнаграждения. Няма нито правна, нито житейска логика, според която шефът в екипа лекар-медицинска сестра, да получава по-малко пари от подчинения, коментираха пред rns експерти в здравеопазването и правото.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че всяка една сфера на икономиката се развива, расте и на базата на това правителството може да си позволи да вдигне заплатите на здравните специалисти. С увеличението премиерът се надява работните места на здравните специалисти да бъдат запазени, като пропусна да припомни, че болниците са търговски дружества.

Бойко Борисов изрази надежда, че този път докторите няма да разпределят държавната субсидия за себе си и те да не стигнат до сестрите.

rns