„Около морето имаше проверка за конфликт на интереси на служители от ДФЗ и прокуратурата спря европарите за 6 „къщи за гости“. Установи се, че има едни и същи поръчители за заемите от банки.“

Това съобщи пред Бтв земеделският министър Румен Порожанов по-рано днес и така изцяло потвърди тиражираната от rns информация вчера, че в схемата за злоупотреби с европари участват и банки.

До момента няма анализи на това колко от проектите „къщи за гости“ са финансирани, от кои банки и защо. На базата на какви обезпечения се е случило. Узаконявали ли са банките чрез кредитите финансови средства на бенефициентите, които са сключвали договорите по оперативната програма „Развитие на селските региони“ и така са легализирали парите им без доказан произход като чисти.

Финансови институции са замесени с кредитирането на проекти „къщи за гости“, тъй като кандидатстващите с проекти по оперативната програма „Развитие на селските региони“ по право трябва да изградят „къщите за гости“ и чак след пускането им в експлоатация имат право да кандидатстват пред ДФЗ за изплащане на 50% от инвестицията. Логично е трудно да се вярва, че всички над 700 къщи за гости са построени с чист кеш на собствениците си.

Източници на rns са категорични, че до програмата са имали достъп определени хора, които са усвоявали парите от ЕС. Същите определено не са били с нагласи да развиват бизнес през „къщите за гости“, което е изрично задължение на Брюксел. Голяма част от тях се ползват като семейни имения за личен отдих и релакс.

Припомняме, че в края на миналата работна седмица главният прокурор Сотир Цацаров разпореди пълна проверка на всички подобни обекти.

Проверката установи, че всяка трета от досега проверените „къщи за гости“, е в тотално нарушение, а собствениците на 62 са заплашени от връщане изцяло на европейската субсидия.

 

rns