Почина руският посланик в Турция, който по-рано беше прострелян (видео на екзекуцията) +18

Руският посланик в Турция – Андрей Карлов, е прострелян в Анкара докато откривал изложба, малко след 18 ч. българско време. Килърът крещял „Аллах Акбар“ и  „Не забравяйте Сирия, не забравяйте Алепо“. Преди минути Карлав е починал от огнестрелните рани, съобщи РИА Новости. 

19:20 ч. – Вашингтон осъди нападението срещу Андрей Карлов, съобщи webcafe.bg

Държавният департамент на САЩ осъди нападението срещу руския посланик в Анкара, съобщава Reuters. Говорителят на външното министерство на САЩ Джон Кирби заяви: „Вашингтон осъжда този акт на насилие без значение кой е извършителят. Нашите мисли и молитви са с Андрей Карлов и семейството му“.

1

19:19 ч. – Какво знаем за атентата дотук?

Руският посланик в Турция Андрей Карлов беше прострелян при атентат в Анкара малко след 18 ч. българско време (19 ч. местно време).

По информация на източник на държавната информационна агенция РИА Новости – Карлов е убит. Информацията не е потвърдена от официален източник.

Нападението над дипломата е извършено в столицата по време на откриване на изложба в Центъра за съвременно изкуство.

По време на речта на посланик Карлов при премиерата на фотоизложбата „Русия през очите на турците“ е нахлул въоръжен нападател, който открил стрелба.

Атентаторът е крещял: „Не забравяйте Сирия, не забравяйте Алепо. Докато хората там не са в безопасност, и вие няма да бъдете в безопасност“ и „Аллах е велик“, съобщава журналист от „Хюриет“, станал свидетел на престрелката.

Операцията по обезвреждането на нападателя току-що приключи, като по информация на турската телевизия NTV той е ликвидиран от спецполицаи в сградата на Центъра за съвременно изкуство.

Хюриет показа и снимка на предполагаемия убиец, който се е представял за полицай.

Има данни за още трима ранени по време на престрелката. Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм наложи временна забрана на турските медии за публикуване на снимки, новини и коментари във връзка с атентата.

Инцидентът се случва един ден преди визитата на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Москва, където започват преговори за бъдещето на Сирия. Чавушоглу също е присъствал на изложбата в Центъра за съвременно изкуство, но няма данни да е пострадал при атентата.

На местопрестъплението пристигна и вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу.

Кой е Андрей Карлов?

Андрей Карлов е на 62-годишна възраст, извънреден и пълномощен посланик на Руската федеррация в Турция от 12 юли 2013 г.

Между 2001 и 2006 г. оглавява дипломатическото представителство на Русия в Северна Корея.

Завършил е Московския държавен институт по международни отношения и дипломатическата академия на МВнР в Русия.

 

Очаквайте подробности.