Почитаме на Св. Пимен Зографски, празнуват художниците

Днес е денят на българския художник. Отбелязва се заедно с църковния празник в почит на Св. Пимен Зографски. Той е обявен за ден на художниците през ноември 1993 г. по идея на сдружението за възраждане на Софийското Светогорие „Св. Пимен Зографски“. Празнува се от художниците иконописци и реставратори.

Православната църква е обявила Пимен Зограф за светец и чества паметта му на 3 ноември. Той е български монах от манастира „Св. Георги Зограф“ на Атон, зограф и книжовник, живял в края на ХVI век. Рисувал е стенописи и икони. Според легендата, той е роден в София с името е Павел. След смъртта на родителите си и наставника, при когото научил четмо и писмо, получил прозрение да отиде в Атон. След като разпродал имуществото си, се замонашил на Атон. Там е получил името Пимен. Сътворил поне 2 чудеса, гонейки бесове от един и спасявайки от смърт ухапан от змия друг монах. Когато станал 55-годишен, Св. Георги му се явява и му поръчва да се върне при народа си като духовен водач.

Години наред св. Пимен обикалял българските земи, проповядвал, строил и обновявал храмове и манастири, като ги украсявал със стенописи.
blitz.bg