Интересът към Цвета Караянчева – председател на 44-ото НС, в социалната мрежа е по-нисък от този към умряло куче, изчисли обективно rns. Оказва се, че еманацията на върховната власт в парламентарната Република е далеч от авторитета, с който се е ползвало наскоро починало домашно куче без родословие и уважението към Човека му.

Ето и голите факти към днес по обед:

На 10 февруари в Народното събрание е организиран поредния ден на отворени врати. Интересът у данъкоплатците към този ден би трябвало да е твърди висок, поради факта, че за първи път през последните 70 години на показ е оригинала на Търновската Конституция.

Самата Караянчева прави 8 публикации в служебната си Фейсбук страницата по темата още същия ден.

Според една от тях в почивния ден близо 10 000 души са посетили сградата на жълтите павета. Дамата от кърджалийско село се прехласва колко възпитани и тихи били посетителите, в очакване на реда си да зърнат един от основополагащите документи на новата българска държава.

Според брояча на Фейсбук 1354 души са реагирали на публикуваните 164 снимки. Далеч не всички от тях – одобрително.

7

Сметнато средно, всяка една от осемте публикации е предизвикала 150 реакции. Естествено – те не са уникални, има хора, които са реагирали под няколко от постовете. Под осемте има всичко на всичко 17 коментара.

Тъй като на повечето снимки известната с лаическите интерпретации на нумерологията – Караянчева, е на групова снимка с деца или с възрастни хора, мизерния брой реакции подсказва, че не всички на фотосите са ги одобрили.

Обективно – определеното като изключително събитие от разсмиващата с географските си открития Цвета Караянчева, всъщност има незначително отражение сред обществото. Това е още по-верно поради факта, че по официални данни две от три семейства у нас ползват интернет и Фейсбук. Още повече е и защото председателят на НС има 4276 приятели на страницата си и е следвана от 6326 души.

Да сравним сега:

Наскоро почина кучето на приятел. Той е изключителен ерудит, нетипично качество за български журналист. Кучето – намерено на улицата, отгледа от бебе. Няма приятел от 3286-е на Иво Тодоров и следващите го 422-ма, който поне веднъж да не се е усмихнал под снимка на Тара и стопанина й. Всичките те, изпълнени с обич и уважение. И мъничко благородна завист!

След кончината на Тара, скърбящият й стопанин сподели тъжния факт на страницата си.

1

На печалната вест са реагирали 550 души. Има 201 коментара – любов, тъга и подкрепа.

За да е ясно, че реакциите под първата не са инцидентни, цитираме втора – следваща първата с няколко дни разлика. Тогава темата за Тара привлича вниманието още 234 приятели на стопанина й. 24 от тях пишат и коментари. Всички са добронамерени!

8

Сами виждате, че към днешна дата реакциите под публикациите бият най-впечатлилата на Цвета Караянчева от вселенското мероприятие – „Ден на отворени врати в Парламента“.

Видно е, че няма нито една с отрицателен знак, а коментарите под поста са три пъти повече от всички под осемте на псевдо астроложката.

В заключение трябва да се отбележи, че Цвета Караянчева би трябвало да е авторитет за цялата нация и с нейната популярност да са ангажирани милион и половина гласоподаватели на ГЕРБ, цялата партийна машина на управляващите и ято скъпо платени пиари.

Повече от тъжно е, когато лидерите на държавата са хора, които привличат вниманието на по-малко граждани от приятелите на един журналист.

Това пък поражда основателното притеснение, че заемащите лидерски позиции в държавата нямат нищо общо с това, което би трябвало да бъдат за нацията!

И последно – след като Цвета Караянчева изуми българите с познанията си по астрология, нумерология и география, сега май го прави и с познанията си по математика.

Близо 10 000 души могат да минат през сградата на Парламента за няколко часа, ако са отворени всички врати и човекопотокът е бърз и във всички посоки, кълнат се депутати. Те припомнят, че заради режима на охрана и сигурност на сградата, подобно търчане малко трудно би могло да стане реалност.

Остават без отговор много въпроси! Най-простият е колко близо до 10 000 души са били на 10 февруари в НС!

КАЛИНКА ПЕНЧЕВА