Празнична „честитка“: Вдигат цената на газа с 5 процента

Комисията за енергийно и водно регулиране реши цената на природния газ да се вдигне от 1 януари 2017 година с 4,65 на сто, обяви днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. RNS припомня, че „Булгаргаз“ искаше скок с 13,53 на сто.

„Цената е 280,21 лв. на 1000 кубични метра. Това е цена без акциз и ДДС. В тази цена не е включена цената за пренос през газопреносната мрежа и до определянето й, по приета вече от КЕВР нова методика, клиентите ще заплащат за пренос 19,73 лева на 1000 кубични метра. „Булгаргаз“ ще превежда тези пари за пренос на „Булгартрансгаз“, съобщи Иванов. От „Булгаргаз“ се оплакаха, че новата цена ще им донесе загуби от над 35 млн. лв. КЕВР обаче контрира, че компанията има 40 млн. лв. надвзет приход, а с новата цена ще бъдат компенсирани над 22 млн. лв. от тях.

Цените на топлинната енергия и на електоренергията няма да бъдат повишавани, успокои Иванов. За първото тримесечие на следващата година няма да има промяна на цената на топлоенергията, следим как се променя цената на петрола на световния пазар, но не може да се даде прогноза за останалия период на следващата година, остави си вратичка за нови скокове в цените шефът на КЕВР.