Днес православната църква почита един от забележителните светци, почитан в целия християнски свят – Св. Антоний Велики.

Св. Антоний Велики е почитан в целия християнски свят като забележителен подвижник и един от основоположниците на монашеството.

Врачанският митрополит Григорий допълва пред БНР:

“Той се подвизава с такива подвизи, които е немислимо в днешно време някой да извърши. Неслучайно той е сравняван като този, който подражава на ревността на Илия и който е последовател на Св. Йоан Кръстител, на тези двама ревнители на Божий закон. И ето с този свой подвижнически живот той се е наредил да бъде от малкото, които се назовават от Светата Църква “велики“.

Днес празнуват над 84 хил. души с имената  Антон, Антония, Андон, Тончо, Донка.

Празникът във Враца и епархията ще бъде ден на благословение и духовна радост, защото в града ще бъде посрещната икона с частица от мощите на Св. Ефрем Нови Чудотворец. Тя идва у нас за първи път и съпътства представянето на книги за Св. Ефрем във врачанската библиотека на журналиста Ангел Бончев.

Иконата ще бъде изложена на поклонение.

Свети Ефрем Нови Чудотворец е живял през 15 век, когато е убит мъченически за вярата си. Прослави се преди няколко години, когато по чуден начин са открити мощите му и с неговото застъпничество се свързват множество чудеса и изцеления. В Гърция, където е прославен преди няколко години, светецът е почитан заради бързия отговор на молитвите на вярващите.