Пращат на съд наркоман, убил велосипедист в катастрофа

Окръжната прокуратура във Варна е предала на съд 19-годишен шофьор, причинил смъртта на велосипедист в катастрофа след употреба на наркотици. Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Тежкият пътен инцидент станал на 3 септември миналата година на главния път Варна – Бургас. Подсъдимият Селим А. бил правоспособен шофьор едва от година и три месеца. Няколко дни преди инцидента, както и в деня, в който подкарал автомобила на свой познат, той употребил различни наркотични вещества. Назначената по делото съдебно-химическа експертиза открила в кръвта му наличието на три вида наркотици – метамфетамини, марихуана и амфетамини.

Селим предприел рязко изпреварване на два автомобила, които се движели преди него. На пътното платно се движел и 32-годишният велосипедист Г. Т. Колата на подсъдимия се занесла и завъртяла, като ударила с предната си част задното колело на велосипеда. От удара тялото на колоездача било изтласкано и паднало на около 24 метра от мястото. След няколко завъртания колата на Селим преминала през тялото на младия велосипедист.

Според изготвената съдебномедицинска експертиза смъртта е причинена от съчетана черепно-мозъчна, гръдна и коремна травма, несъвместима с живота.

Предстои делото срещу Селим А. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.