Предизборно… Увеличават пенсиите с 0,6% повече от предвиденото

Пенсиите през следващата година да бъдат увеличени с 3% вместо с предвидените  2,4%, предвижда промяна на закона за бюджета на ДОО, научи репортер на RNS. Ако предложението бъде прието, повишението на парите за старсот ще са с над 10 лв., спрямо сегашното им ниво.

Управляващите смятат да се възползват от промените в Кодекса за социално осигуряване, според които  минималното увеличение на пенсиите се смята по швейцарското правило, но може да бъде и по-голямо.

По този начин от ГЕРБ се опитват да тушират откровено популистки предложения  за увеличение на минималната пенсия на 300 лв., както иска Патриотичният фронт.

В бюджета за догодина ще бъде записано, че тежестта на година стаж ще стане 1,13 вместо сега предвиденото 1,126. Вече са направени разчети какви ще са допълнителните разходи за увеличението.  Това ще са 100-120 млн. лв. допълнителни разходи за Националния осигурителен институт. Ако бъдат приети предложенията за увеличаване на пенсиите от следващата година това ще струва около 1,5 млрд. лв.

Новият коефициент за година стаж ще важи за новоотпуснатите пенсии от 1 януари 2017 г. Старите пък ще бъдат преизчислени с него от 1 юли 2017 г., както е предвидено и в момента. Минималната пенсия ще се увеличи от сегашните 161, 38 лв. на 166, 18 лв., или 85 евро, предвижда заплануваната промяна. По досегашния вариант на осигурителния бюджет минималната пенсия трябваше да бъде 165, 25 лв.

Около 349 лв. пък би трябвало да стане средната пенсия от юли следващата година, ако бъде прието по-голямото увеличение на пенсиите. Сега тя е около 333 лв., а в досегашния вариант на осигурителния бюджет бе предвидено да се увеличи до 347 лв. от средата на следващата година. И тази промяна обаче не включва вдигане на тавана на пенсиите, който ще остане 910 лв. на месец.

Последната дума дали увеличението ще се случи е на депутатите, които предстои да  гласуват на второ четене закона за държавния бюджет за догодина.

RNS