Преди 112 години княз Фердинанд открива пристанище Варна

Пристанище Варна чества днес 112 години от създаването си. То е открито с церемония, в която участват над 300 официални гости и 23 военни и граждански парахода от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот. Датата не е избрана случайно – това е именният ден на княз Фердинанд І, който лично пристига за откриването на борда на българския крайцер „Надежда“. Знаменателното събитие е отпразнувано с 21 топовни салюта от чуждестранни военни кораби и брегова артилерия.

Изграждането на пристанището продължава повече от 10 години. В началото на 1895 г. е проведен търг за строителството му. Градежът е оценен на 8 290 385 лева, които са осигурени от правителството.

На търга за строителството участват фирми от Хамбург, Париж и българското дружество „Михайловски и Хайрабедиян“. Родната фирма е избрана, след като предлага 16,5% намаление от първоначалната тръжна цена – 6 922 472 златни лева.

На 7 февруари е сключен договор, с който се дава начало на строителството. До 1899 г. фирмата-изпълнител претърпява сериозни сътресения – след две зимни бури, които повреждат плавателния й състав и съоръжения,„Михайловски и Хайрабедиян“ почти фалира. Градежът се прехвърля на новосъздадено анонимно акционерно дружество, в което главните акционери са участниците в първото предприятие.

С учредителен протокол се поставя началото на „Безименно акционерно дружество за направа на Варненското пристанище“, което довежда проекта до успешно завършване през 1906 г.

Снимка Военноморски музей