Преди 60 г. Лайка става първият космически пътешественик

Преди 60 години, на 3 ноември Съветският съюз изстреля втория изкуствен спътник на Земята с кучето Лайка на борда от космодрума Байконур. Лайка стана първото живо същество, което напусна пределите на Земята, но умира от прегряване в околоземната орбита 5-7 часа след изстрелването. 

След успешното изпращане в космоса на първия изкуствен спътник на Земята на 4 октомври 1957 г., ръководството на СССР решава да затвърди постижението, което има не само научно-техническо, но и политическо значение за страната.

На 12 октомври е взето официално решение за изстрелването на втори изкуствен спътник с куче на борда.

За полети са избирани непородисти кучета, защото те са издръжливи и непретенциозни. Кандидатите за полета на „Спутник-2“ са три животни. Сред тях е избрано двегодишното куче Лайка с тегло около шест килограма. Резерва става Албина, която обаче междувременно се сдобива с поколение и е пожалена. Третото куче Муха използват за изпитания на измервателна апаратура и системи за поддържане на живота. На всички тях са имплантирани сензори за измерване на кръвното налягане, честотата на дишането и за електрокардиограма.

лайка

От самото начало е известно, че животното ще загине. Невъзможно е „Спутник-2“ да се завърне на Земята, тъй като дотогава няма разработена технология за многократно използване на космическите апарати.

Космическият кораб „Спутник-2“ е с височина около 4 метра и диаметър при основата 2 метра. Общото му тегло е 508,3 килограма.

През 2008 г. в Москва е издигнат паметник на Лайка, изработен в реални размери.

Статуя в памет на животното е построена и в Холандия близо до Амстердам. Композиция с кучетата Лайка, Белка и Стрелка има и в музей на гръцкия остров Крит, припомня Блиц.