Делото срещу бившия зам.-министър Красимир Катев, което е и причина за едно от петте обвинения срещу екс депутата от ГЕРБ – Живко Мартинов, заради опита му да влияе на прокуратурата в полза на убилия в катастрофа двама души, бе разгледано за втори път от Варненския апелативен съд. Решението на варненските мегистрати е Красимир Катев да излежи ефективна присъда от 3 години и половина лишаване от свобода, събщиха от пресслужбата на съда.

Със свое решение от 1 август тази година Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Добрич от 2014 година, с която бившият зам.-финансов министър Красимир Катев беше признат за виновен и осъден на 4 години затвор за причинена катастрофа с двама загинали и нанесена средна телесна повреда на пострадал, като намали срока на наказанието с 6 месеца.

Припомняме, че на 22 август 2012 г. на главен път Е 87, преди кръстовището за кариера „Момчил” в посока Балчик, при управление на лек автомобил, Катев нарушил правилата по ЗДвП и по непредпазливост причинил смъртта на 25-годишния Пламен Р. и на 49-годишния Димитър Г., като причинил и средна телесна повреда на Величка Г.
Въззивната апелативна инстанция е приложила закон за по-леко наказуемо престъпление, като е приела, че след деянието, подсъдимият е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите. Така наказанието на Красимир Катев става 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“, което да бъде търпяно при общ режим. Потвърждава се присъденото от първата съдебна инстанция лишаване от право подсъдимият да управлява МПС за срок от 6 години и му присъжда направените разноски за вещи лица и свидетели в размер на 10 123,50лв.

Пресслужбата на съда припомня, че казусът се разглежда за втори път във фазата на съдебно заседание от Варненския апелативен съд. Миналата година ВКС отмени решение на Апелативен съд – Варна по делото на Красимир Катев и го върна за ново разглеждане като даде указания на съда да положи допълнителни усилия и да отговори на въпроси, поставени от защитата. В хода на всичките съдебни инстанции по това дело бяха назначени и изслушани Комплексната съдебно – медицинска, трасологическа и автотехническа експертиза,Тройната автотехническа експертиза, Петорната автотехническа експертиза и Комплексна автотехническа експертиза.
При новото разглеждане на казуса, в няколко съдебни заседания съставът на Варненския апелативен съд назначи, изслуша и прие криминалистически и комплексна деветчленна арбитражна експертиза. Съставът на апелативния съд посочва в своето решение, че са били използвани всички процесуални способи за изследване на въпроси, от значение за правилното решаване на делото. Арбитражната експертиза е допълнила доказателствения материал с нови следи, видими в снимките, направени при огледа на катастрофата през август 2012 година. Вещите лица – трасолози са фиксирали следи, видни на снимковия материал от местопроизшествието, като са обвързали всяка една следа с установения механизъм на ПТП.

По делото е установено, че след катастрофата подсъдимият е направил всичко възможно да окаже помощ на пострадалите си близки – на тъща си Величка Г., както и на дъщеря му, попаднала между седалките. Подсъдимият е сигнализирал за произшествието на свои близки и започнал да търси частни линейки за пострадалите си роднини. Същият обаче не е предприел действия, за да установи къде се намира другият автомобил и дали има в него пострадали лица, както и да окаже някаква помощ.

пламен николов добрич

Казусът е едно от обвиненията срещу бившия депутат от ГЕРБ-Добрич, Живко Мартинов. Според главния прокурор Сотир Цацаров, народният представител оказал натиск над тогавашния окръжен прокурор Пламен Николов, да бъдат променени данни в техническата експертиза, за да се намали вината на Катев. Самият Пламен Николов нито се самосезирал за престъпното деяние на Живко Мартинов, нито сезирал горестоящ прокурор, каквито са задълженията му по закон. След повдигането на обвиненията срещу Живко Мартинов, Пламен Николов внезапно се оказа свидетел срещу него заради деянието, което години наред е затаявал.

живко мартинов

Самият Живко Мартинов, който е един от рекордьорите по мълчание в НС за новата история на държавата, нашумя с прозвището „суджук”, след като стана ясно, че е рекетирал добрички производител да му даде 4 тона суджук „уж за премиера”. Главният прокурор поиска и получи имунитета му. ГЕРБ претърпяха истинска криза заради национално разгласените дерибейства на момчето от Владимирово.

годишен доклад, сащ, живко мартинов

Казусът бе цитиран в Годишния доклад на Държавния департамент на САЩ като пример за политическа корупция. Към момента по делото предстои още едно заседание и произнасяне на присъда. Отделно Мартинов е обвинен за търговия с влияние по случая с Катев и още три други обвинения за престъпления от общ характер.

Решението Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка пред ВКС.