Цифрите, които са жизненоважни за българските граждани, не са в полза на управляващите. Мисля, че самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно. Преди да развява своя оптимизъм, нека правителството прочете демографските статистики, криминалните хроники, да се запознае с цифрите, които измерват стандарта и качество на живот в най-изостаналите държави от ЕС, които са далеч преди нас. Акции много, но присъди малко в България.

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка със специализираните акции на МВР и прокуратурата срещу корупцията. Днес той участва в тържеството по случай завършването на „Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски”.

Той допълни, че е рано да се дават оценки на този етап. „Това можем да направим, след като обвинението бъде успешно защитено в съда. При всички положения разследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс, е задължително условие за оздравяване на държавността“, подчерта държавният глава.

На въпрос дали от президенството са били подавани сигнали за нередности в ДАБЧ, Радев заяви: „Постъпили са сигнали и съм ги предал веднага към прокуратурата. Имал съм разговори и с МВР и с ДАНС по този въпрос“.

Относно арестът на семейство Баневи, президентът каза: „За да имаме успешна борба с олигархията трябва да имаме правоохранителни органи, които да не са подвластни на политическата конюнктура. Те трябва да са подвластни единствено на закона. И да навлизат и в икономическия, и в политическия аспект на управляващите“.

СНИМКАТА на Бтв е илюстративна