„Събираме се на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало. Под снега, в пръстта на Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости. След 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои руски, но от тези кости е съградено скелето на нашата, българската свобода. На руската и българската бойна слава.

Шипка е капитал от историческо достойнство, което доблестни мъже завещаха на нас. Но свободата, суверенитетът, достойнството, добруването, изискват усилия от всяко поколение. Ако не го осъзнаваме, ако пилеем този исторически капитал от достойнство, то винаги го правим в свой ущърб.“

Това каза в словото си пред мемориала на връх Шипка Президентът Румен Радев.

„Имаше години, в които Историята смущаваше политиците и те говореха за нея с недомлъвки. Години, в които дори Вазов беше обявяван за излишен. През всичките тези години вие идвахте многобройни на честванията, изкачвахте историческия връх, верни на паметта за Шипка, за онова име „що отговор дава и смива срамът, и на клеветата строшава зъбът“.
Към всички вас, достойните, е моята благодарност.
Поклон пред паметта на героите!
Да живее България!“, обърна се държавният глава към хората на върха.

,1d

 

Според официални данни над 100 000 души ще изкачат стъпалата към българската голгота, дала свободата на народа ни след 5 века османско робство.

,1

Патриарх Максим и всеросийският патриарх Кирил, който е на официално 3-дневно посещение у нас, отслужиха заупокойна молитва за загиналите за свободата.

,6

Снимки „24часа“

 

Множеството освирка председателя на Парламента Цвета Караянчева.

RNS