Година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания.

Така Президентът Румен Радев определи изминалата година по време на пресконференцията на държавния глава и вицепрезидента Илияна Йотова по повод втората годишнина от встъпването им в длъжност, съобщава БТА.

Президентът отчете 19 събития извън пределите на България, както и че 12 държавни глави са посетили страната ни по негова покана.

Държавният глава изрази съжаление, че се е оказал лош пророк във връзка с буксуващата модернизация на българската армия, която не се е осъществила и през изминалата година.

И още:

„Формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти“.

„Съветът ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната. Съставът на Съвета ще бъде обявен идните дни“.

„Президентската институция често бе последната бариера пред лобисткото законодателство и безотговорни политически действия“.

„През 2018 г. продължих активно да отстоявам българските позиции по европейския и световен дневен ред“.

„Последните действия на управляващите окончателно опорочиха модернизацията на българската армия“.

„На срещата на върха на НАТО поставих приоритетите на България свързани с колективната сигурност и процеса на модернизация на българската армия. На конференцията в Катовице защитих работните места в българския въгледобив. С посещението си в Москва възстанових политическия диалог на най-високо равнище, който беше прекъснат“.