„Чест и слава за българската армия и за всички храбри българи! Честит празник на хората под пагон! Да живее България!“

Това каза в словото си по повод Гергьовден – ден на българската армия и ден на храбростта – Президентът Румен Радев, по време на мощен военния парад в София. В него участваха около 1000 военни, техника – лека и тежка, хеликоптери и самолети. За първи път дефилира и военна техника от Първата и Втора световни войни.

За първи път от години на площад „Св. Ал. Невски“ бяха Патриарх Неофит, Президентът Румен Радев, председателят на НС Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, военният министър Красимир Каракачанов и княз Симеон Сакскобургготски.

И още:

„Малко са държавите съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания и ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово.

Затова днес, на Гергьовден, нашият народ отдава своето признание към своите воини и отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия“, продължи Радев. „Летописите пазят безчет победи на войската ни. И в най-тежките дни на изпитания, когато други са бягали от отговорност, българският войник е бил последната саможертвена преграда в защита на държавността. Затова за българина армията винаги е била символ на чест и храброст, доблест и държавност.

През последните десетилетия армията ни преживя недоимък, съкращения, политическо високомерие, но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнават своята мисия.

Днес, когато окончателно се простихме с илюзиите, че членството в отбранителни съюзи, без развитие на собствени способности, е достатъчно условие за гарантиране на сигурност; когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата, сме изправени пред ново изпитание, да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности, ефективно и ефикасно.

Тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза. Защото сложността на съвременното военно дело и технологии изисква не само интензивен диалог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет. Защото безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и данъкоплатците утре“, предупреди Румен Радев.

„След десетилетия на пренебрежения българската армия трябва да заеме достойно място в нашето общество и в системата на българската държавност. И това ще стане“, категоричен бе президентът, като добави, че армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност и конституционен ред.

„Като институция с високо обществено доверие, тя трябва да бъде опазена от всякакви политически вмешателства, защото Българската армия е школа за мъжество, с един идеал – свободна, силна и благоденстваща България.
И да не забравяме, че днес, 6 май, е и Ден на храбростта.
Да отдадем признанието на хората, които воюват за истината и отстояват демокрацията. В тях е надеждата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България.

Българската армия е школа за патриотизъм и мъжество.

Чест и слава за Българската армия и за всички славни българи!

Честит празник на хората с пагони!

Да живее България!“

След неговото слово бе изпълнен националният химн, отекнаха 20 артилерийски салюта. Веднага след това бе даден старт на военния парад за 6-ти май.

Преди парада Президентът Румен Радев присъства по традиция на водосвета на бойните знамена и знамената светини пред храм-паметник „Св. Александър Невски“.

Знамената на Българската армия наричаме „светини“, тъй като върху тях е изобразен светият кръст, изписани са свещените думи, като „С нас е Бог“.

Те се освещават ежегодно и са символ на вярност, чест и доблест.

Чрез освещаването на знамената се счита, че Божията благодат ще освещава, ръководи и изпълва с благодатни сили всички, които воюват под тези знамена.

rns