Варненският окръжен съд одобри споразумение,  постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и 17-годишния М. Ж., с което той се признава за виновен, че без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества с цел разпространение.

На 25.02.2020г. във Варна, като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, държал 5,49 грама марихуана на обща стойност 32,94 лв. На същата дата ученикът разпространил наркотичното вещество на двама 19-годишни гръцки граждани.

Пред съда М.Ж. заяви, че се отказва от разглеждането на делото по общия ред и е съгласен с условията на споразумението, което е подписал доброволно.

Варненският окръжен съд, одобри споразумението, след като прецени, че същото не противоречи на закона и морала.

За извършеното престъпление, 17-годишното момче прие да изтърпи наказание „пробация“ за срок 6 месеца. Пробационните мерки включват „задължителна регистрация по настоящ адрес“ с първоначална периодичност два пъти седмично, задължителни периодични срещи с пробационен служител и включване в програми за обществено въздействие.

В тежест на подсъдимия са и направените по наказателното производство разноски в размер на 275,22 лв., които да бъдат внесени в полза на Държавата, по сметка на ОД МВР – Варна.

Споразумението има последиците на влязла в сила присъда.

Начало