Инспектората на Министерски съвет проверява цялостната работа на областния управител на Добрич – Красимир Кирилов. По този повод преди седмица в добруджанската столица са били командировани проверяващи от столицата. Очаква се до дни становището на комисията дали качеството на работа на областния управител е съразмерно с отговорностите, които са му възложени по служба.

Ексклузивната новина съобщиха източници от Правителството.

Красимир Кирилов, Добрич Утре

Припомняме, че последният скандал, в който се забърка Красимир Кирилов, бе по време на предизборната кампания през октомври. Макар и да е служебно ангажиран с провеждането на честни избори, Кирилов си позволи открита подкрепа за кандидата на ВМРО в Каварна – припознатата за „воеводка“ Елена Балтаджиева. Направи го без да излиза в отпуск, което е в разрез с правилата.

Вечерта преди деня за размисъл Красимир Кирилов се разшета из ромската махала на Каварна. При това придружен от началника на полицейското управление. В телефонен разговор с журналист самият Красимир Кирилов потвърди, че е бил на мястото по това време, защото „получил сигнал за купуване на гласове“. Не можа да обясни защо, както и по закон, не е предал сигнала на компетентните органи, а го е укрил и е тръгнал сам по проверки, нарушавайки и превишавайки служебните си правомощия.

След журналистически сигнал бе извършена прокурорска проверка, която не намери нищо нередно в поведението на областния управител и това на началника на полицията. Красимир Кирилов остро редактира тезата си за воаяжа и заяви, че понеже той никога не бил в каварненската ромска махала, точно тази вечер „искал да види къде е“. С това работата на прокуратурата по казуса приключи. Точно толкова обективно, колкото при двата сигнала за купуване на гласове за Елена Балтаджиева – кмет. И при двата, включително и след признания на купувачите, за какво са получили пари от кандидат-кмета, представителите на държавното обвинение не намериха данни за извършено престъпление.

Скандалът по изборите беше предшестван от друг, в който Красимир Кирилов съвсем случайно беше изтъргувал държавна земя на свой съпартиец в Кранево.

Близки до областният управител твърдят, че той спазва повече от фриволно работното си време, ангажиран повече с домочадието си, отколкото с пряката си дейност, за която получава хиляди лева заплата.

Те твърдят и, че кадровата политика на областният управител е повече от тенденциозна.

Тепърва предстои произнасяне на проверяващата Красимир Кирилов комисия. Запознати не могат да се ангажират дали същият ще получи тежко наказание или заради принадлежността му към коалиционния партьор – без който ГЕРБ няма да могат да управляват и ще трябва за трети път да прекратят мандата си, всичко ще му се размине.