Разшириха обвиненията срещу Ненчев за престъпление по служба

Софийската градска прокуратура предявиха окончателното обвинение на военния министър в оставка Николай Ненчев за престъпление по служба и се очаква се в 30-дневен срок той да бъде предаден на съд. От СГП уточниха, че при разследването са получени данни за още едно престъпление, извършено от министъра. Става въпрос за неосигурена летателна годност.

RNS припомня, че в края на ноември прокуратурата подгони Ненчев за дейността му от 05 май до 09 септември 2015 г. Според държавното обвинение обаче има доказателства за престъпление по служба извършено и след първоначално наблюдавания период и са допълнили обвинителния акт с промеждутъка от 07 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. Според тях Ненчев отнов не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на Закона за отбраната и въоръжените сили не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29.

Министърът не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България. От това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък, смятат от СГП. Затова на 05 януари 2017 г. на Ненчев е повдигнато обвинение за извършено престъпление по служба при условията на продължавано престъпление – с две отделни деяния, които поотделно съставят едно и също престъпление – чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК .

Ненчев се яви днес в столичното следствие, за да се запознае с „леките промени“ в обвинението срещу себе си. Аз също съзирам политическа репресия в цялата тази работа, защото не намирам нищо основателно, оплака се обаче той. Ненчев оправда ситуацията с факта, че „сме в предизборна кампания“ и това не било случайно. Той не пропусна да добави, че и бившият енергиен министър и кандидат на РБ за президент на вота през 2016 година Трайчо Трайков се сдоби с обвинение. Ненчев изтъкна още, че искал да види ефективност и му било любопитно какво се случва с КТБ и с АЕЦ „Белене“. Това са близо 8-9 млрд., а няма никакво решение по тези казуси, възмути се военният министър в оставка.