Районна прокуратура – Добрич, ще поиска отстраняването от длъжност на изпълнителния директор и член на борда на директорите на „ВиК – Добрич“ АД –  Тодор Гикински, заради безпрецедентното заустване на тръба в река Батовска за захранване на чешмите на квартал „Добротица“ и 2 високи блока в жк „Дружба“ и всички села по пътя Батово-Добрич.

Вчера в Районния съд е проведено разпоредителното заседание, по повдигнатото обвинение на Тодор Гикински в качеството му на длъжностно лице.

За безобразното му действие – тръба, с която от реката се захранват хорските чешми, първи алармираха в. „Добруджанска трибуна“ и електронното издание rns.

(СНИМКИ) С речна вода ВиК-Добрич, захранва чешмите на добруджанци

Според личните му заповеди към работниците, които са извършвали незаконното бентиране на Батовска и заустването на тръбата, това се правело, за да се намалят разходите за ток, които дружеството трупа за изпомпване на питейна вода.

След огласяването на данните от журналистическото разследване Тогава Гиниски  отрече, а после пробва да прехвърли вината на друг. Междувременно се опита да заличи незаконното съоръжение, но органите на реда осуетиха това.

Противопожарната служба: Няма как тръбата в Батовска да е за нас! Незаконно е!

През последните месеци пред сградата на добричкото ВиК имаше няколко протести заради липса на питейна вода. Гикински се опита да направи за посмешище хората, сред които и кметове, твърдейки, че вода има, но те не я виждат.

Пак по негово време избухна огромен скандал в генералтошевския кв. Пастир. Хората останаха без вода седмици наред, заради некомпетенен опит заради замърсяването на тръбопровода. Неофициално се твърди, че експертизата е доказала, че това е резултат от поредното спиране на водоподаването, при което вакуумът е засмукал препарат за наторяване от цистерна, която стопанин чакал да се напълни с вода.

Според неофициална информация по започнатото следствено дело има десетки разпитвани, които са потвърдили прякото участие и ръководна роля на Гикински в извършеното престъпление.

Припомняме, че това не е първият сблъсък на Гикински с правосъдието. Той е подсъдим и в Сандански, за това, че незаконно прокарал тръбопровод в родното си село.

През април 2017 г. същият е отстранен с решение на ОбС-Сандански, отново за длъжностно престъпление. За „награда“ същият „спечели“ конкурс за шеф в Добрич. След поредното обвинение се очаква да стане началник в столицата.

Начало