Прокуратурата на Република България постави личен рекорд с 19 съобщения за работата си към 15 ч. днес и нито сричка по казуса „Московски“, установи проверка на RNS.

Пълно мълчание запази и чаровната, иначе отзивчива и точна Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор Сотир Цацаров, която в случаи, свързани с обществен интерес още в сутрешните блокове на телевизиите обяснява детайлно поредния казус.

Така Прокуратурата направи изключително лоша услуга на ГЕРБ, чийто успешен министър трети мандат е Московски. Държавното обвинение, което би трябвало да е абсолютно обективно, демонстрира двоен стандарт при огласяването на трагични обстоятелства с обикновени и с ВИП-същества, изведнъж влезе в ролята на кризисен пиар за управляващите. При това използвайки най-изтъркания способ – заливане с количество за сметка на липсата на значимата за обществото ситуация.

Хората в социалните мрежи са разделени на два полюса. Малцина смятат, че Московски е получил наказание със смъртта на детето си, причинявайки я. Мнозинството обаче изискват правовата държава да има еднакви стандарти към граждани и към министри, и той да бъде подведен под съдебна отговорност.

Наши източници коментираха, че сигурно няма новини от Прокуратурата заради погребението на детето, което било днес, без да могат да уточнят каква е връзката между едното и другото.

Припомняме, че в петък 4-годишният син на министър Ивайло Московски загина след возене на моторна шейна, управлявана от баща му. Според близки до разследването бащата е карал моторна шейна с мощност 150 кубика на километри от пистите и трасетата за шейни. Возел е, вероятно пред себе си 4-годишното дете. Движейки се по път с коловози и несъобразена с условията скорост, Московски изгубил контрол над шейната и тя се преобърнала, затискайки детето. Присъстващите не изчакали хеликоптер и специализирана помощ, въпреки, че в подобни случаи не е препоръчително местенето на пострадалия, който може да почине от вътрешни наранявания. Те го взели и поели към най-близкия пункт за спешна помощ, намиращ се на 4 км. от мястото на инцидента. По пътя детето починало.

RNS припомня, че спореди действащото българско законодателство във всеки случай на травма над телесна повреда, трябва да се образува досъдебно производство и да се търси наказателна отговорност на причинилия я.

Обективно един гражданин на РБългария е причинил смъртта на друг. Първият задължително трябва да понесе отговорност за вината си, след като се установи въз основа на обективната истина, в какъв размер е тя.

RNS