Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) да започне незабавна проверка на концеосионирането на пристанищен терминал „Росенец“.

На основание чл.145 ал.1  Закона за съдебната власт (ЗСВ) ВАП е образувала преписка.

Пристанище „Росенец“ се намира в едноименния природен парк край Бургас, за който НСО преди дни поиска да бъде затворен заради присъствието на Ахмед Доган на територията му.

Искането, което беше предшествано и от забрана за влизане в териториалните води около сараите на Доган. Всичко това предизвика протести в цялата страна.

В най-кратък срок МТИТС следва да предостави на ВАП концесионния договор за пристанищния терминал, административната преписка по сключването на договора , инвестиционната програма, която следва да е неразделна част от договора съгласно т.5.2. от решение на Министерски съвет № 172/22.03.2011г. за определяне на концесионер. Както и информация за предварителни съгласувания и одобрения съгласно т. 10.2.5. от решението на МС и информация за извършван от страна на МТИТС контрол по изпълнение на концесионния договор.

Проверката на ВАП  продължава, допълват от Прокуратурата.