Районната прокуратура в Девня протестира оправдателната присъда на екс-кмута на Девня Атанас Кузев, обвинен за длъжностно присвояване на близо 80 000 лева, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура – Варна.

В протеста до Варненския окръжен съд прокуратурата настоява за отмяна на оправдателната присъда и постановяването на нова, с която Атанас Кузев да бъде признат за виновен.

Престъплението било извършено в периода от 28 август 2009 до 31 май 2015 г. Като длъжностно лице – кмет на община Девня, Кузев присвоил 18 244 литра дизелово гориво на стойност 43 469,96 лева, 14 621,26 литра бензин на стойност 34 672,04 лева, както и други вещи, които не били свързани с експлоатацията на служебния джип „Волво“. Общата стойност на присвояването възлиза на 78 378,34 лева, което представлява големи размери, сочи назначената по досъдебното производство съдебно-счетоводна експертиза.

По договор с „Лукойл България“ ЕООД била предоставена карта за зареждане с гориво на община Девня, с която бившият кмет зареждал управлявания лично от него служебен дизелов автомобил „Волво“. Зарежданото дизелово гориво значително надвишава възможния разход според техническите параметри на автомобила. Със същата карта са зареждани и значителни количества бензин. Плащани са и скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната. Не са съставяни пътни листи или документи, които да доказват необходимостта от извършване на тези разходи.

Ще бъде насрочено съдебно заседание във Варненския окръжен съд по протеста на Районната прокуратура в Девня.

RNS