„Няма как заустената тръба в река Батовска да е за нуждите на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Възможно е някой е проявил някаква форма на самодейност и самоинициатива, без да ни информира за това. Най-малкото, защото е незаконно да ползваме такива източници.“

Това коментираха от РСПБЗН в отговор на в. „Добруджанска трибуна“. Припомняме, че пред няколко добрички медии изпълнителният директор на „ВиК – Добрич“ АД – Тодор Гикински, се оправда, че тръбата, която черпи повърхностна вода от река Батовска е за нуждите на пожарната и не стига до чешмите на хората. Изказването бе направено заради започнато досъдебно производство за престъпно заустване на тръба в реката, чийто край влиза в помпената станция на Батово, която пък захранва с питейна вода част от Добрич и околните села.

Часове преди да изложи тезата за „тръбата за пожарната“, Тодор Гикински разясни пред журналисти, че въпросното незаконно водопреносно съоръжение се „ползва за напояване“. Как се случва едната или другата дейност не е ясно, защото няма данни да има паралелен водопровод, по който да тече речната вода.

По закон водните дружества имат само ангажимент да доставят питейна вода. Пак по закон по противопожарните кранове тече само питейна вода.

Междувременно стана ясно, че част от скандалната тръба е демонтирана, а краят й е запушен с отрязана пластмасова бутилка, което също е нарушение по закон. Интересно е защо е незаконното съоръжение е разтурено, след като, според Тодор Гикински, то играе такава важна роля в опазването на живота и здравето на хората при пожари.

rns