Психотерапевт: Наркотици взимат вече дори шестокласниците!

Нов консултативен кабинет за наркозависими отвори врати в Пловдив. В него родителите ще могат да потърсят анонимна и безплатна помощ за проблемите на своите деца, съобщава БНТ.

Специалистите твърдят, че възрастовата граница на учениците, които посягат към дрогата, намалява. Плашещото е, че вече и шестокласници опитват наркотици.

Много е малък процентът на децата, които си признават за проблема и търсят помощ.

За да има ефект от терапията, самият човек трябва да има желание да се лекува, каза пред камерата на националната телевизия председателят на комисията за борба с противообществените прояви на непълнолетните в район Южен Мая Минчева.

Идеята е да обхванем родителите, за да ги научим как да реагират и как да накарат детето си да потърси помощ, добавя тя.

Всяка рязка промяна в поведението, начинът на обличане или изражението му, може да е признак, че то опитва дрога или вече е зависимо.

„Вече възрастовата граница е под 13 години, което е много плашещо, защото това е един организъм, който още не е развит. Затова влиянието на наркотичните вещества е още по-силно и пагубно“, заяви психотерапевтът Стойчо Милинин.

За съжаление наркотиците са достатъчно евтини, за да има лесен достъп до тях.

Ние трябва да отстраним причината, заради която човекът е започнал да взема наркотици, защото каквото и друго да направим, отново ще се върне към зависимостта от дрогата, каза още Милинин.