На 8 януари тази година в Истанбул ще се проведе специална среща за „Турски поток“ и „Балкански поток“ между премиера Бойко Борисов, турския президент Реджеп Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин.

Българският министър-председател е поканен за откриването на „Турски поток“ от президента Ердоган. Поканата е пристигнала на 29 декември 2019 г., съобщи „24 часа“, като цитира свои източници.

Припомняме, че днес Борисов инспектира строителството на „Балкански поток“ в участъка от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, който е с дължина 45,2 км и е разположен на територията на област Плевен.

Премиерът обаче се подразни от факта, че някои наричат проекта „Турски поток“.

„В контекста на присъединяването на Западните Балкани газовият хъб балкан и връзките към него се наричат „Балкански поток“. Ние това сме го узаконили в Брюксел, така сме се разбрали с ЕК, уведомил съм и турския, и руския президент, че държим на територията на България да се нарича „Балкански поток“, заяви той.

Според него страната ни ще успее да спази сроковете и да завърши строителството на своя територия в края на май.

Само седмица по-рано американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на САЩ за 2020 г., с който се налагат санкции на компании, замесени в осъществяването на руските проекти за газопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“, на което Москва се закани да отговори със съответните мерки.

Това породи опасения, че България също може да бъде засегната, защото „Балкански поток“ реално е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 млрд. куб. м природен газ на година. Над 12 млрд. куб. м газ обаче ще излизат директно от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно потребление, така и за захранване на планирания от българското правителство газов хъб „Балкан“, от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

На среща през лятото на 2018 г. в Москва Владимир Путин съобщи на Бойко Борисов, че отклонението на „Турски поток“ ще мине през България.

Преди срещата си с Путин и Ердоган на 8 януари Борисов ще има специален разговор с помощник държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл. Неговият ресор в Държавния департамент са политически въпроси. В София Хейл ще участва в първия стратегически диалог България-САЩ, предвиден в споразумението, подписано през ноември от Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп. Сред темите ще са и проектите за нови газопроводи и хъба „Балкан“, обясниха дипломатически източници.

Диверсификацията на газовите доставки бе една от основните теми при разговорите на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп.

В края на ноември при срещата им във Вашингтон Тръмп е искал от България да прекрати постепенно доставките на руски природен газ и да го замени с втечнен газ от САЩ, който да бъде доставян през терминал в гръцкото пристанище Александруполис.

„Обясних, че не ние сме толкова зависими от Русия, а всъщност тя е зависима от Европа, защото ние плащаме евро и долари за газа. Без тях няма да имат приходи“, разказа Борисов след срещата си с Доналд Тръмп.

Финално в съвместното изявление залегна общата цел България да се превърне в истински газов хъб и ключов източник на регионална енергийна сигурност.

„Мисля, че максимално съм защитил интересите на България“, обобщи тогава Бойко Борисов.

СНИМКАТА е илюстративна