Представителите на работодателите и синдикатите в Надзорния съвет на НОИ ще гласуват против утвърждаването на проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 година.

Това казаха пред журналисти преди заседанието на Надзорния съвет на НОИ заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Работодателите не подкрепят предложението за административно увеличение на минималните осигурителни доходи с 3,9 на сто, има и доста други спорни проблеми според тях. Сред тях са отказът за дефиниране на ясна перспектива за т.нар Сребърен фонд, забавената работа по дефиниране на т.нар фаза на изплащане на пенсии от универсалните пенсионни фондове, особено като се отчете взетото законодателно решение за правото на хората да избират между ДОО и УПФ, допълни Бранков. За бизнеса е проблем и проточилото се решение за инвалидните пенсии и преформатирането на системата на ТЕЛК решенията. Предстои много работа, която можеше да бъде вече свършена, допълни Бранков пред standartnews.com.

RNS