Радан Кънев откраднал логото на НИМ, Божидар Димитров му прощава заради 3 пържоли

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е бил неприятно изненадан, когато вчера  при учредяване на партия „Нова Република“, излъчено по телевизия, видял, че логото й е почти същото символа на НИМ – изправен лъв с копие в ръцете, от което се вее в три снопа конска опашка. Това съобщиха за медиите от пресцентъра на културната институция.

„Както е известно то е знамето на българската държава до покръстването. Единствената разлика е, че трите снопа в логото на „Нова Република“ са боядисани в бяло, зелено и червено, което в оригиналното знаме е невъзможно, тъй като конските опашки не могат да се боядисват. Очевидно от „Нова Република“ намекват, че знамето им е от коноп“, пише в прессъобщението.

Божидар Димитров бил по-огорчен, тъй като логото е дарение на НИМ от неговия тъст – народния художник Стефан Кънчев, който е бил водещият автор на запазени марки не само на България, но и в цяла Югоизточна Европа до смъртта му – в началото на 90-те години на ХХ век.

НИМ няма да съди партия „Нова република, защото бащата на Радан Кънев, който е лидерът на формацията, Милен Кънев, бил треньор на Божидар Димитров и през 1962 година го направил  републикански шампион по подводен спорт. Тогава  шампионите имало право на три пържоли дневно.

Все пак Божидар Димитров се обръща към ръководството на партията да си смени емблемата.

 

RNS