Критичен поглед върху българската действителност очерта президентът Румен Радев в отчета си за една година начело на поста.  

„България е в критичен момент от своето развитие“, каза той на специална пресконференция. Той нарече Българското председателство на Съвета на ЕС амбициозно, но обясни, че то не трябва да суспендира демокрацията и да е алиби за бездействие по болни за страната теми.

Президентът похвали макроикономическите показатели на държавата, но и предупреди, че те не могат да скрият липсата на чужди инвестиции и обезлюдените райони в страната.

Според държавния глава на този фон стабилността на държавата е тържествен марш на място.

„Парламентарната република атрофира“, каза още Радев. Според него свободната воля на депутатите е убита, а те единствено одоряват волята на правителството. Президентът припомни, че рейтингът на Народното събрание е критично нисък и допълни, че го казва с тревога и болка, защото това е най-висшият орган  в държавата.

„Корупцията деморализира цялото общество“, каза още президентът. Според него под въпрос е и фундаменталното право на свобода на словото.

„Трябва да отстояваме демократичните си права, без да очакваме съдействие от Европа. Това е изводът, който произтича от отношението на Брюксел“, каза още президентът и допълни, че безразличието не трябва да ни демотивира.

В отчета си президентът припомни усилията си за модернизацията на армията и за благосъстоянието на личния състав. Въпреки поети ангажименти от изпълнителната и законадателната власт обаче вместо това се е стигнало до наливане на средства в техника, която не е в добро състояние.

Така се е стигнало до ситуацията – нито нова техника, нито ремонтирана стара техника. В крайна сметка се стигнало до отработения механизъм средства за модернизация да потънат в излишъци.

Радев направи отчет и на външната си политика и изрази надежда, че през тази година ще успее да извади отношенията ни с Русия от ледената епоха, в която ги е заварил, цитира dnes.bg.

СНИМКА Олег Попов, Dnes.bg